Tussen de kerstdagen en de jaarwisseling zijn alle vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek gesloten. We wensen je fijne dagen en zien je graag weer vanaf 2 januari 2023.

Tips van Simone

Ik ben Simone Derksen en je kunt mij tegenkomen in alle vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek.

Ik hou van diversiteit in het lezen en wissel daarom graag af. De ene keer een fictief verhaal zodat ik mij even kan wanen in een andere wereld, om vervolgens geïnspireerd te raken door waargebeurde verhalen en informatieve boeken.

Mijn kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden en dan zijn het voornamelijk informatieve boeken en stripachtige leesboeken. Af en toe een toneellezen-boek: dat is een superleuke manier om
samen te lezen.

Liefde in de wildernis

Titel: Liefde in de wildernis
Ondertitel: een tocht op de rand van leven en dood
Schrijfster: Miriam Lancewood

Dit is het vervolg op het autobiografische boek 'Mijn leven in de wildernis: van de Achterhoek naar Nieuw-Zeeland', die ook tussen mijn tips staat (en die je echt eerst moet lezen voordat je aan deze begint). Nu als ervaren nomaden gaan Miriam en Peter eerst op pad in Europa. Het is daardoor iets minder ruig en rauw als in het eerste deel, maar wat maken ze weer veel mee en wat kan Miriam alle belevenissen goed overbrengen op papier. Later gaan ze terug naar Oceanië en wat hen daar nog allemaal te wachten staat... Zo jammer dat het boek uit was, want je wil weten hoe het verder met ze gaat. Maar zij zullen vast meer avonturen gaan beleven en ik hoop dan ook op een derde boek!

Reserveer het boek

Als Boeddha Darwin kende

Titel: Als Boeddha Darwin kende
Schrijver: Arjan Mulder

Ik hou van reizen. Je gaat erdoor anders kijken. En anders kijken is meer zien. Precies dat ervaart Arjan Mulder ook en kan dat in zijn boeken heel goed verwoorden. Het begon met een reis door Sri Lanka. Tijdens die reis werd hij gegrepen door de oosterse ijsheid. 
In dit boek nodigt hij je uit om onze moderne wereld te bezien vanuit een oosters perspectief.
'Als Boeddha Darwin kende' geeft in veertien filosofische reisverhalen een verrassend beeld van het bestaan. Want vanuit een oosters wereldbeeld ziet ons moderne leven er ineens heel anders uit.

Reserveer het boek

Amalia

Titel: Amalia
Schrijfster: Claudia de Breij

Claudia de Breij heeft de opdracht gekregen kroonprinses Amalia voor te stellen aan Nederland. Middels een boek.Hiermee wordt de traditie voortgezet die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag.

In de ontmoetingen met Amalia heeft Claudia haar van alles kunnen vragen. Het boek leest door korte hoofdstukken vlot weg. Je kunt merken dat er een klik en vertrouwen was onderling, je leert Amalia echt een beetje kennen.

Reserveer het boek

Sapiens

Titel: Sapiens, Een kleine geschiedenis van de mensheid
Schrijver: Yuval Noah Harari

Wauw, wat een prachtig boek is dit! Zowel in tekst als in beeld (want het is een graphic novel). Ik heb het met veel plezier gelezen en genoten van de prachtige striptekeningen. De geschiedenis van de evolutionaire ontwikkeling van de mensheid is zo indrukwekkend en ingewikkeld; respect voor de schrijver die de wetenschappelijke feiten die erover bekend zijn op een toegankelijke en verhelderende manier vertelt en uitlegt.

Verrassend wordt er naar het einde van het boek gewerkt. Het bezorgde me kippenvel! Het boek is één grote reis door de tijd, van heden naar verleden en omgekeerd. Het kan je gewoon niet onberoerd laten: het gaat immers om jou, jouw geschiedenis, de geschiedenis van ons allemaal.

Reserveer hier het boek

Leen het e-book

Uit het leven van een hond

Titel: Uit het leven van een hond
Schrijver: Sander Kollaard

Het is een mooi verteld verhaal over één dag uit het leven van een 'doodgewone man' Henk, en zijn hond Schurk, die ziek is en niet lang meer zal leven. Daarbij valt niet alleen de inhoud op (er gebeurt weinig, maar ook weer van alles) maar zeker ook de prachtige schrijfstijl van Sander Kollaard. Het zijn zinnen die je nog eens graag wilt teruglezen, soms filosofisch, soms heel realistisch. Dat Henk geen andere boodschap heeft dan dat het leven de moeite waard is, komt heel duidelijk in het verhaal naar voren.  

Een heel fijn boek om te lezen in onrustige tijden, want het is troostend en feestelijk tegelijkertijd. 

Reserveer hier het boek

Leen het e-book

Beluister het luisterboek

De dag dat Boeddha lachte

Titel: De dag dat Boeddha lachte
Ondertitel: De mythe van de maakbaarheid in 15 reisverhalen
Schrijver: Arjan Mulder

Arjan Mulder onderzoekt, reist, schrijft, filosofeert. Het is voor hem duidelijk dat onze westerse aanpak van problemen niet meer werkt, dat de oosterse wijsheid een veel krachtiger middel is om onze uitdagingen te benaderen. Dat de oosterse filosofieën prachtig zijn om de westerse waarden te relativeren.Dit boek is een reisgids voor de geest; als je van reizen houdt en graag kennismaakt met de kracht van de oosterse benadering, is dit jouw boek.

Reserveer hier het boek

Er was eens iets anders

Titel: Er was eens iets anders
Schrijfster: Danielle Teller

Dit boek is een hervertelling van Assepoester, vanuit de ogen van de stiefmoeder gezien. Het is haar levensverhaal, met daarin subtiele accenten van het sprookje zoals de meesten van ons die kennen. Ze beschrijft heel duidelijk alle personen, de omgeving en haar emoties en daardoor wordt het een gevoelig en ontroerend verhaal. Het laat zien dat het niet altijd is wat het lijkt en dat een verhaal altijd twee kanten heeft.

Het is een heerlijk boek om te lezen. Danielle Teller schrijft levendig en gedetailleerd. Een aanrader.

Reserveer hier het boek

Leen het e-book

Mijn leven in de Wildernis

Titel: Mijn leven in de wildernis : van de Achterhoek naar Nieuw Zeeland
Schrijfster: Miriam Lancewood

Geïnspireerd door het programma "Floortje naar het einde van de wereld", waarin Floortje Dessing naar de verste uithoeken op aarde reist, ben ik dit boek gaan lezen.

Het is het waargebeurde verhaal van Miriam en haar man Peter, die besluiten hun huis in te ruilen voor een tent, en te gaan leven als moderne nomaden in de onbewoonde, ruige wildernis van Nieuw-Zeeland. Zelfvoorzienend en onafhankelijk.

Miriam leert veel over haarzelf, over relaties en de manier waarop we denken. Zij en Peter filosoferen over het leven en de dood, de liefde, vrijheid en zekerheden.

Al lezende kom je dan ook regelmatig uitspraken tegen of delen zij informatie over iets, die je (dieper) aan het denken zetten. Dit boek leest prettig weg en geeft je, als je dat wil, stof om over na te denken.

Reserveer het boek

Leen het e-book

Het meisje zonder handen

Titel: Het meisje zonder handen
Auteur: Ed Franck

Dit boek biedt een eigentijdse hervertelling van vier minder bekende sprookjes van de gebroeders Grimm: de titel van het boek Het meisje zonder handen, De trouwe Johannes, Raponsje en Vrouw Holle. Door Ed Franck met opzet gekozen, omwille van het verrassingseffect. En effect had het op mij. Al lezend ervoer ik diverse emoties: vreugde, ontroering, verbazing, afschuw, romantiek, en genoot ik van de, soms poëtische, schrijfwijze en de krachtige illustraties van Anne Westerduin.

De gebroeders Grimm typeerden hun werk nooit als 'sprookjes', maar wel als 'oude verhalen' of 'volksverhalen'. Een publiek van kinderen hadden ze niet voor ogen. In de loop der tijd zijn de verhalen toch zo geworden dat ze ook voor kinderen geschikt werden. Ed Franck vond hierin de uitdaging om vier van de verhalen zo te bewerken dat hedendaagse volwassenen dit als boeiende literatuur kunnen ervaren. Naar mijn mening is hij daarin geslaagd.

Reserveer het boek

Tijd voor jezelf

Titel: Tijd voor jezelf
Schrijfster: Kathryn Nicolai

Dit is hèt boek om in bed te lezen of naar te luisteren, voor het slapen gaan.

Een boek vol korte verhalen die je laat genieten van alledaagse dingen, het zorgt voor rust in je hoofd en een gevoel van tevredenheid en geluk in je hart. Als een ouderwets verhaaltje-voor-het-slapengaan effect. De verhalen gaan alle seizoenen langs in een wereld, jouw fantasiebuurt, waarin jij je kan terugtrekken. Eén verhaaltje was voor mij voldoende om mijn brein het sein te geven dat de dag losgelaten kon worden om ontspannen de slaap in te gaan. Tussen de verhalen in heeft Nicolai nog wat extraatjes gestopt, zoals recepten, meditaties en een paar knutselideeën. De prachtige illustraties maken het helemaal af. Dit is haar eerste boek, nadat ze heel veel positieve reacties kreeg op haar podcast Nothing Much Happens.

Reserveer het boek

Leen het e-book

Beluister het luisterboek

Risar

Titel: Risar
Schrijfster: Bernice de Witte

De cover trok meteen mijn aandacht. Groen, de zwarte lijn die een
berg met een dorpje en de titel in één keer maakt. Een kunstwerk. De achterkant van het boek maakte mij nieuwsgierig naar de inhoud.

Het gaat over het wel en wee van de volwassen Finn en zijn ouders
die in een dorp wonen aan de voet van de berg Risar. Op een dag gaat een bedrijf graven in de berg. Het graven verstoort de rust en zorgt voor verandering. Wat doet dat met de mensen in het dorp?  

Risar is het eerste publiek uitgegeven roman van Bernice de Witte.
Ze woont in Rekken, in de Achterhoek. Ik vind dat ze een prachtig boek heeft geschreven met als rode draad het dorpsleven, tegen het decor van die machtige berg. De korte, eenvoudige zinnen, ingetogen en tegelijkertijd zo veelzeggend. Het is een nuchter en benaderbaar boek. Ik heb het met veel plezier gelezen en hoop dat er nog meer boeken van haar zullen komen. 

Reserveer het boek