Onze bibliotheken zijn gesloten op Hemelvaartsdag en met Pinksteren. Fijne dagen gewenst!

Kunstcolleges over (echt)paren in de kunst in bibliotheek Eibergen

Gepubliceerd op: 24 oktober 2023 12:49

Op 7 november (14.00-16.00 uur) start er in de Bibliotheek Eibergen een cyclus van lezingen over het thema ‘(Echt)paren in de kunst’. Deze lezingen zijn onderdeel van het Kreggel & Kwiek-aanbod in de gemeente Berkelland op het gebied van kunst en worden verzorgd door Jaap Nijstad. De cyclus bestaat uit vier opeenvolgende wekelijkse lezingen en de deelnamekosten voor de hele cyclus bedragen €70,00. Aanmelden kan bij kreggelkwiek@fitart.nl. Meer info: www.oostachterhoek.nl/kreggel

Kunst(k)rakers: colleges over (echt)paren in de kunst 


Kunstenaars-(echt)paren vormen een apart hoofdstuk in de geschiedenis van kunst en cultuur. Vaak rijst de vraag in hoeverre zijn beide partners van invloed geweest op elkaars werk. De lezingen gaan in op eigen identiteit en symbiose, en de vraag of met de liefde, ook de kunst versmelt. Paren uit de 19de / 20ste eeuw zullen het meest aan bod komen maar er zijn gelukkig ook een paar vroegere voorbeelden zoals het schilderspaar Jan Miense Molenaer en Judith Leyster. De insteek van de lezingen van Jaap Nijstad is om vooral het accent te leggen op het eigene van de kunstenaars. Aan de hand van veel beeldmateriaal en de nodige anekdotes wordt een beeld geschapen van de paren in hun eigen tijdsgewricht. Zo zullen onder andere Rodin/Claudel, Arp/Taeuber, Kahlo/ Rivera, Kandinsky/Münter, Hepworth/Nicholson, De Kooning/Fried, Motherwell/Frankenthaler, Ulay/Abramovic, Drukker/Kruisbrink en vele anderen de revue passeren. 


Jaap Nijstad


Jaap Nijstad (Lochem 1955) groeide op in een familie van antiquairs en studeerde zelf kunstgeschiedenis. Werkte voor veilinghuis Christie’s in Londen en het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Was docent aan de Wackers Academie. Hij publiceert samen met zijn vrouw Jopie Beumkes over kunst- en cultuurhistorische onderwerpen.