Onze vestiging in Groenlo is op maandag 20 februari gesloten i.v.m. carnaval.

Meer info over BoekStart

Meer info over BoekStart

In Oost Gelre, Winterswijk en Berkelland kunnen ouders van hele jonge kinderen kennis maken met BoekStart. BoekStart laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby leuk en leerzaam is. Baby’s die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun hele leven profijt van.Ouders, die bericht hebben ontvangen (van de gemeente, of van Yunio), kunnen met de waardebon uit de brief terecht in de bibliotheken van Winterswijk, Oost Gelre (Groenlo en Lichtenvoorde) en Berkelland (Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede) om een gratis koffertje (met daarin o.a. twee boekjes) te halen en hun kind daarnaast te laten inschrijven als bibliotheeklid.

Wat is er nou fijner dan lekker met je kindje samen op de bank zitten en een boekje lezen? Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Door samen plaatjes te kijken, te praten of te zingen krijgt een ouder goed contact met de baby. Dat is niet alleen gezellig, maar juist het samenspel is heel goed voor de taalontwikkeling van het kind. Kinderen die al vanaf een paar maanden samen met hun ouders boekjes lezen, hebben een veel grotere woordenschat dan kinderen die dat niet doen. Dit blijkt uit Brits onderzoek. Kortom, van lezen groei je.

BoekStart-koffertje én gratis lidmaatschap bibliotheek
Via een brief van de gemeente of via Yunio krijgen ouders een BoekStart-waardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis BoekStart-koffertje ophalen bij de Bibliotheek met daarin twee boekjes. Daarnaast krijgt het kind een gratis lidmaatschap van de bibliotheek. De bibliotheken hebben een speciale babyhoek ingericht. Hier zijn babyboeken voor baby’s van 2-12 maanden te vinden.

Baby’s en boeken
Voor een baby is er nog geen verschil tussen een boek of speelgoed. Hij wil het op zijn eigen manier ontdekken. Door te voelen, te sabbelen of ermee te gooien. Een babyboek moet zo gemaakt zijn dat het bestand is tegen de onderzoekingsdrift van een baby. Stoffen boekjes, boeken van plastic of dik karton zijn hiervoor geschikt. Ook zijn er leuke uitklapboeken, rammelaarboekjes en knisperboekjes. Houten boekjes kunnen gevaarlijk zijn, net als boekjes met losse voorwerpen eraan, zoals een houten kraal. Een kind kan zich bezeren of het (losgeschoten) voorwerp in zijn mond stoppen. Is de baby al iets groter, dan kan hij plaatjes van voorwerpen uit zijn omgeving herkennen. Blader het boekje samen door en vertel iets bij de plaatjes. Het geeft niet als een kind in het midden wil beginnen of vijf bladzijden tegelijk omslaat. In dit stadium is het toch nog niet toe aan een echt verhaal. Het gaat er nu om met boeken vertrouwd te raken, veiligheid te ervaren van op schoot zitten en het plezier te ervaren van samen lezen.

BoekStart is in Oost Gelre, Winterswijk en Berkelland een gezamenlijk initiatief van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, Yunio en de gemeentes Oost Gelre, Winterswijk en Berkelland.