Vacatures vrijwilligers

  • Vrijwilligers gezocht

  • Vrijwilligers gezocht

De Bibliotheek Oost-Achterhoek stelt zich ten doel het lezen te bevorderen en informatie zo toegankelijk mogelijk te maken, zowel fysiek als digitaal. Want burgers die een goede leesvaardigheid hebben en weten hoe ze goed met informatie kunnen omgaan, kunnen zich in de Nederlandse samenleving handhaven en hun eigen toekomst bepalen. De Bibliotheek richt zich op een breed publiek in 7 vestigingen in de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk.

De Bibliotheek is een dienstverlenende organisatie waarin ruimte is voor maatschappelijk en cultureel ondernemen. Zij realiseert haar dienstverlening met deskundig personeel, samenwerkingspartners en inwoners.

Op diverse plekken wordt de Bibliotheek Oost-Achterhoek ondersteund door vrijwilligers. Zo zijn er meerdere mensen actief om boeken te bezorgen bij bibliotheekleden die door handicap of ziekte niet zelf naar de bieb kunnen komen. Ook worden de Klik & Tik-cursussen en internetcafés ondersteund door vrijwillige krachten. Ons Taalhuis kent taalvrijwilligers, onmisbare krachten!

Regelmatig zoeken we vrijwillige aanvulling op diverse plekken. Momenteel zoeken we: een begeleider voor het internetcafé in Groenlo, taalvrijwilligers voor Estinea, vrijwilligers voor het Praathuis en taalvrijwilligers in het algemeen!

 

In de Bibliotheek Oost-Achterhoek, vestiging Groenlo, komt al jaren elke maandagmorgen (september tot en met mei) een min of meer vaste groep mensen samen in het internetcafé. Ontmoeting en gezelligheid is belangrijk in de eerste 15 minuten, daarna gaat men aan de slag op de beschikbare laptops.
Elke week krijgt de groep een aantal vragen voorgelegd waarop zij het antwoord op internet moet vinden. Al doende raakt men steeds meer vertrouwd in de digitale wereld. Vanwege het vertrek van één van de begeleiders zoeken we vervanging.

Hebt u 2 tot 3 uur per week over, bent u digitaal vaardig en gaat u graag met mensen om, dan kunt u mailen naar Lynn Karsijns.
Wilt u meer informatie, dan kunt u Lynn bellen op 06-12475285.

Onder de noemer van het Taalhuis Achterhoek organiseert de Bibliotheek het zgn. Praathuis waarin nieuwkomers van harte welkom zijn om onder het genot van een kop koffie elkaar te ontmoeten en samen met vrijwilligers elkaars culturen te leren kennen met als onderliggend doel de spreekvaardigheid van de nieuwkomers te verbeteren.

De Bibliotheek Oost-Achterhoek zoekt versterking van het team vrijwilligers in de vestigingen Lichtenvoorde en Eibergen. Wij zoeken mensen die het leuk vinden om met mensen om te gaan en interesse hebben in andere culturen en natuurlijk de Nederlandse taal goed spreken. De tijdsinvestering is 2 à 3 uur per week. In Lichtenvoorde is het Praathuis wekelijks op dinsdag van 19.00 tot 20.30 en in Eibergen wekelijks op maandag van 19.00 tot 20.30 uur.

Mocht u meer willen weten dan kunt u ook mailen met Lynn Karsijns

Als taalvrijwilliger kunt u het verschil maken in iemands leven! Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week geeft u iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven, rekenen en omgaan met de computer.

Taalvrijwilligers beschikken over de volgende basiscompetenties: u vindt het leuk om met mensen om te gaan, u beschikt over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit. Beheerst u daarnaast  de Nederlandse taal goed? En wilt u vrijwilliger worden? Dan is dit misschien wel iets voor u!

Voordat u aan de slag gaat als taalvrijwilliger, volgt u een korte training waarin u leert hoe u een deelnemer begeleidt. U kunt altijd met uw vragen terecht bij een vast contactpersoon van de Bibliotheek. U doet vrijwilligerswerk bij een professionele organisatie. De afspraken tussen u en de organisatie worden vastgelegd in een vrijwilligersovereenkomst. In het vrijwilligersbeleid van de van deze organisatie zijn onder andere onkostenvergoeding (reis-) en (verplichte) scholing geformuleerd. Van vrijwilligers vragen we wel een Verklaring omtrent Gedrag.

We hebben verschillende soorten vrijwilligersvacatures:

  • Begeleiden van de leden van een taalgroep (2 of 3 mensen) die graag beter Nederlands willen leren lezen/schrijven. Of het begeleiden van anderstaligen die de taal willen leren spreken, lezen en schrijven al dan niet tijdens of na hun inburgeringscursus. De begeleiding is wekelijks, 1,5 uur, in Winterswijk. 
  • 1 op 1 begeleiden van mensen die beter willen leren spreken, lezen of schrijven, 2 uur per 3 weken, ook in Winterswijk.
  • Begeleiden van het Praathuis in Eibergen, Lichtenvoorde en Neede en het daar organiseren van taalspelletjes (fysieke of online spelletjes).
  • Begeleiden van een cliënt van Estinea tijdens een taalcursus in de Bibliotheek Winterswijk. 

Interesse?

Heeft u interesse? Of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Lynn Karsijns, manager dienstverlening.