Vacatures vrijwilligers

Vacatures vrijwilligers

De Bibliotheek Oost-Achterhoek stelt zich ten doel het lezen te bevorderen en informatie zo toegankelijk mogelijk te maken, zowel fysiek als digitaal. Want burgers die een goede leesvaardigheid hebben en weten hoe ze goed met informatie kunnen omgaan, kunnen zich in de Nederlandse samenleving handhaven en hun eigen toekomst bepalen. De Bibliotheek richt zich op een breed publiek in 7 vestigingen in de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk.

De Bibliotheek is een dienstverlenende organisatie waarin ruimte is voor maatschappelijk en cultureel ondernemen. Zij realiseert haar dienstverlening met deskundig personeel, samenwerkingspartners en inwoners.

Op diverse plekken wordt de Bibliotheek Oost-Achterhoek ondersteund door vrijwilligers. Zo zijn er meerdere mensen actief om boeken te bezorgen bij bibliotheekleden die door handicap of ziekte niet zelf naar de bieb kunnen komen. Ook worden de Klik & Tik-cursussen en internetcafés ondersteund door vrijwillige krachten. Ons Taalhuis kent taalvrijwilligers, onmisbare krachten!

Regelmatig zoeken we vrijwillige aanvulling op diverse plekken. Momenteel zoeken we: taalvrijwilligers voor Estinea, vrijwilligers voor het Praathuis en taalvrijwilligers in het algemeen!

 


Vrijwilligers Praathuis Lichtenvoorde en Eibergen gezocht

Onder de noemer van het Taalhuis Achterhoek organiseert de Bibliotheek een avond per week het zgn. Praathuis waarin nieuwkomers van harte welkom zijn om onder het genot van een kop koffie elkaar te ontmoeten en samen met vrijwilligers elkaars culturen te leren kennen met als onderliggend doel de spreekvaardigheid van de nieuwkomers te verbeteren.

De Bibliotheek Oost-Achterhoek zoekt versterking van het team vrijwilligers in de vestigingen Lichtenvoorde en Eibergen. Wij zoeken mensen die het leuk vinden om met mensen om te gaan en interesse hebben in andere culturen en natuurlijk de Nederlandse taal goed spreken. De tijdsinvestering is 2 à 3 uur per week. In Lichtenvoorde is het Praathuis op dinsdag van 19.00 tot 20.30 en in Eibergen op maandag van 19.00 tot 20.30 uur.

Mocht u meer willen weten dan kunt u ook mailen met Jenny Albers


Taalvrijwilligers Estinea vestiging Winterswijk

Onder de noemer van het Taalhuis Achterhoek organiseert de bibliotheek samen met het Graafschap College en Estinea cursussen om mensen met een lichte verstandelijke beperking op een leuke manier beter te leren lezen. Hiervoor zetten we naast onze eigen know how, enthousiaste en getrainde vrijwilligers
in.  De Taalhuis-vrijwilligers worden ondersteund door ervaren krachten.

Binnen het Taalhuis in de Bibliotheek Oost-Achterhoek, vestiging Winterswijk, zijn wij op zoek naar vrijwilligers die met ons de begeleiding op zich nemen voor cliënten van Estinea. U volgt hiervoor een korte cursus waarin  didactische vaardigheden met betrekking tot de doelgroep, taalontwikkeling, leerstijlen en werken met de te
gebruiken lesmaterialen centraal staan (2 dagdelen). De eerstvolgende cursus vindt plaats op maandagavond 11 en 18 december op het Graafschap College en de begeleiding start 5 februari. De tijdsinvestering is 2 à 3 uur per week. 

Als vrijwilliger beschikt u over de volgende competenties:
U vindt het leuk om met mensen om te gaan, u beschikt over inlevingsvermogen en hebt affiniteit met de doelgroep en u beheerst de Nederlandse taal goed.

Mocht u meer willen weten dan kunt u ook mailen met Lynn Karsijns of bellen 06-12475285.


Taalvrijwilliger, iets voor jou?

Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven, rekenen en omgaan met de computer.

Taalvrijwilligers beschikken over de volgende basiscompetenties: Je vind het leuk om met mensen om te gaan, je beschikt over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit. Beheers je daarnaast  de Nederlandse taal goed? En wil je vrijwilliger worden? Dan is dit misschien wel iets voor jou! Het vrijwilligerswerk is ook geschikt voor studenten, bij sommige studies kun je het zelfs opnemen als onderdeel van je opleiding.

Voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger, volg je een korte training waarin je leert hoe je een deelnemer begeleidt. Je kunt altijd met je vragen terecht bij een vast contactpersoon van de Bibliotheek. Je doet vrijwilligerswerk bij een professionele organisatie. De afspraken tussen jou en de organisatie worden vastgelegd in een vrijwilligersovereenkomst. In het vrijwilligersbeleid van de van deze organisatie zijn onder andere onkostenvergoeding (reis-) en (verplichte) scholing geformuleerd. Van vrijwilligers vragen we wel een verklaring omtrent Gedrag.

We hebben verschillende soorten vrijwilligersvacatures:

  • Begeleiden van de leden van een taalgroep (2 of 3 mensen) die graag beter Nederlands willen leren lezen/schrijven. Of het begeleiden van anderstaligen die de taal willen leren spreken, lezen en schrijven al dan niet tijdens of na hun inburgeringscursus. De begeleiding is wekelijks, 1,5 uur, in Winterswijk. 
  • 1 op 1 begeleiden van mensen die beter willen leren spreken, lezen of schrijven, 2 uur per 3 weken, ook in Winterswijk.
  • Begeleiden van het taalcafé/praathuis in Eibergen en Lichtenvoorde (elke week 3 uur) en het daar organiseren van taalspelletjes (fysieke of online spelletjes).
  • Begeleiden van een cliënt van Estinea tijdens een taalcursus in de Bibliotheek Winterswijk 

Interesse?

Heeft u interesse? Of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Lynn Karsijns, manager dienstverlening.