Vacatures vrijwilligers

Vacatures vrijwilligers

De Bibliotheek Oost-Achterhoek stelt zich ten doel het lezen te bevorderen en informatie zo toegankelijk mogelijk te maken, zowel fysiek als digitaal. Want burgers die een goede leesvaardigheid hebben en weten hoe ze goed met informatie kunnen omgaan, kunnen zich in de Nederlandse samenleving handhaven en hun eigen toekomst bepalen. De Bibliotheek richt zich op een breed publiek in 7 vestigingen in de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk.

De Bibliotheek is een dienstverlenende organisatie waarin ruimte is voor maatschappelijk en cultureel ondernemen. Zij realiseert haar dienstverlening met deskundig personeel, samenwerkingspartners en inwoners.

Op diverse plekken wordt de Bibliotheek Oost-Achterhoek ondersteund door vrijwilligers. Zo zijn er meerdere mensen actief om boeken te bezorgen bij bibliotheekleden die door handicap of ziekte niet zelf naar de bieb kunnen komen. Ook worden de Klik & Tik-cursussen en internetcafés ondersteund door vrijwillige krachten. Ons Taalhuis kent taalvrijwilligers, onmisbare krachten!

Regelmatig zoeken we vrijwillige aanvulling op diverse plekken. Momenteel zoeken we:

 

Taalvrijwilliger, iets voor jou?

Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven, rekenen en omgaan met de computer.

Taalvrijwilligers beschikken over de volgende basiscompetenties: Je vind het leuk om met mensen om te gaan, je beschikt over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit. Beheers je daarnaast  de Nederlandse taal goed? En wil je vrijwilliger worden? Dan is dit misschien wel iets voor jou! Het vrijwilligerswerk is ook geschikt voor studenten, bij sommige studies kun je het zelfs opnemen als onderdeel van je opleiding.

Voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger, volg je een korte training waarin je leert hoe je een deelnemer begeleidt. Je kunt altijd met je vragen terecht bij een vast contactpersoon van de Bibliotheek. Je doet vrijwilligerswerk bij een professionele organisatie. De afspraken tussen jou en de organisatie worden vastgelegd in een vrijwilligersovereenkomst. In het vrijwilligersbeleid van de van deze organisatie  zijn onder andere onkostenvergoeding (reis-)en (verplichte) scholing geformuleerd. Van vrijwilligers vragen we wel een verklaring omtrent Gedrag.

We hebben verschillende soorten vrijwilligersvacatures:

  • Begeleiden van de leden van een taalgroep (2 of 3 mensen) die graag beter Nederlands willen leren lezen/schrijven. Of het begeleiden van anderstaligen die de taal willen leren spreken, lezen en schrijven al dan niet tijdens of na hun inburgeringscursus. De begeleiding is wekelijks, 1,5 uur, in Winterswijk. 
  • 1 op 1 begeleiden van mensen die beter willen leren spreken, lezen of schrijven, 2 uur per 3 weken, ook in Winterswijk.
  • Begeleiden van het taalcafé/praathuis in Eibergen en Lichtenvoorde (elke week 3 uur) en het daar organiseren van taalspelletjes (fysieke of online spelletjes).
  • Begeleiden van een cliënt van Estinea tijdens een taalcursus in de Bibliotheek Winterswijk 

Interesse?

Heeft u interesse? Of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Lynn Karsijns, manager dienstverlening.