Vacatures vrijwilligers

Vrijwilligers gezocht

Gezocht: docent digitale vaardigheden (vrijwilligersfunctie)

Functieprofiel docent digitale vaardigheden

De Bibliotheek Oost-Achterhoek verzorgt een groot aantal cursussen op het gebied van digitale vaardigheden. Op dit moment worden er in de vestigingen Groenlo, Neede, Ruurlo en Winterswijk cursussen gegeven. Klik hier voor een overzicht van deze cursussen. 

De cursussen worden gegeven in kleine groepen (max. 6). Op dit moment hebben we vier verschillende:

1.     Klik&Tik 1 (beginners met Windows laptop)
2.     Klik&Tik 2 (gevorderden met Windows laptop)
3.     Klik&Tik: de tablet Android
4.     Klik&Tik: de tablet iPad

Alle cursussen bestaan uit 6 lessen en zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de Bibliotheek. We zijn op zoek naar enthousiaste vrijwillige docenten.

Alle belangstelling wordt gewaardeerd, maar we zijn specifiek op zoek naar docenten voor Eibergen en Borculo, aangezien we daar onze dienstverlening op het vlak van digitale cursussen willen uitbreiden.

Vrijwillige docenten zullen worden getraind in het gebruik van het lesmateriaal van de Bibliotheek en de website http://www.oefenen.nl. Docenten hebben daarnaast de vrijheid om hun lessen zelf vorm te geven en aan te passen aan de doelgroep. Een vrijwillige docent digitale vaardigheden heeft zelf goede digitale vaardigheden op één of meerdere gebieden en geeft minimaal één keer in de week een les van twee uur (gemiddeld 4 cursussen van 6 lessen per jaar). De docent schept een vriendelijke en informele sfeer.

Functie inhoudelijke competenties

1. De vrijwilliger heeft specifieke digitale vaardigheden en weet deze over te brengen.
2. De vrijwilliger is in staat zijn lessen aan te passen aan de behoeftes van de cursisten.
3. De vrijwilliger heeft voldoende didactische vaardigheden en vindt het leuk om kennis te delen.
4. De vrijwilliger heeft affiniteit met de (vaak oudere) doelgroep.
5. De vrijwilliger kan samenwerken met andere vrijwilligers en medewerkers van de bibliotheek.
6. De vrijwilliger heeft MBO+ werk- en denkniveau op digitaal gebied en is bereid op zich middels interne workshops bij te scholen.
7. De vrijwilliger is bij voorkeur afkomstig uit de plaats waar de cursus wordt gegeven.

Voor je inzet kun je rekenen op:

  • Gratis lidmaatschap van de Bibliotheek
  • Vergoeding van onkosten
  • Een eindejaarsattentie


Taalvrijwilligers gezocht voor taalhulp aan mensen met een licht verstandelijke beperking

Als de Bibliotheek Oost-Achterhoek willen we mensen helpen die moeite hebben met taal. Dat doen we bij het Taalhuis Oost-Achterhoek. Het Taalhuis is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar ze door vrijwilligers geholpen worden om beter te leren lezen en schrijven.

Succes met Taal
Samen met het Graafschap College en Estinea organiseren wij op de maandagavond in de Bibliotheek in Winterswijk een ontmoeting voor mensen met een licht verstandelijke beperking. We helpen ze op een leuke manier om beter te leren lezen, schrijven, rekenen en gebruik te maken van de computer. Zo hebben ze op hun eigen manier succes met taal.

Wat zoeken we
We zoeken taalvrijwilligers die op de maandagavond in Winterswijk willen bijdragen aan het succes met taal voor mensen met een licht verstandelijke beperking. U vindt het leuk om met mensen om te gaan en u heeft affiniteit met de doelgroep. U beschikt over inlevingsvermogen, geduld en u bent flexibel. U beheerst daarnaast de Nederlandse taal goed. U wordt gekoppeld aan één persoon. De tijdsinvestering is 2 à 3 uur per week.

Wat bieden we
De Taalhuis-vrijwilligers worden ondersteund door ervaren krachten. Voordat u aan de slag gaat als taalvrijwilliger, volgt u gratis een korte training van 2 dagdelen waarin u leert hoe u een deelnemer begeleidt. Didactische vaardigheden met betrekking tot de doelgroep, taalontwikkeling, leerstijlen en werken met de te gebruiken lesmaterialen staan centraal. U kunt altijd met uw vragen terecht bij een vast contactpersoon van het Graafschap College of de Bibliotheek. U doet vrijwilligerswerk bij een professionele organisatie. We leggen onze afspraken vast in een vrijwilligersovereenkomst. In ons vrijwilligersbeleid zijn onder andere onkostenvergoeding, (reis-) en (verplichte) scholing geformuleerd.

Meld u nu aan!
Heeft u interesse en wilt u samen met ons aan de slag? Meldt u zich dan aan als taalvrijwilliger. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@taalhuisachterhoek.nl of bel naar 088-0062999.

 

We zijn op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers!

Lijkt het u leuk om op allerlei onderdelen te ondersteunen bij activiteiten van ons Taalhuis? 

Wist u dat 1 op de 9 mensen moeite heeft met lezen en schrijven? Als Bibliotheek willen we daar iets aan doen. Dat doen we bij het Taalhuis Oost-Achterhoek.

Taalhuis Oost-Achterhoek 
Het Taalhuis is een plek waar mensen die moeite hebben met taal elkaar kunnen ontmoeten. Ze helpen elkaar. En ze worden door vrijwilligers geholpen om beter te lezen en schrijven. Als taalvrijwilliger kunt u het verschil maken in iemands leven! Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week geeft u iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven, rekenen en het omgaan met de computer.

Wat vragen we 
U vindt het leuk om met mensen om te gaan. U beschikt over inlevingsvermogen, geduld en u bent flexibel. U beheerst daarnaast de Nederlandse taal goed. Het vrijwilligerswerk is ook geschikt voor studenten, bij sommige studies kan het zelfs opgenomen worden als onderdeel van de opleiding.

Wat bieden we 
Voordat u aan de slag gaat als taalvrijwilliger, volgt u gratis een korte training van 4 dagdelen waarin u leert hoe u een deelnemer begeleidt. U kunt altijd met uw vragen terecht bij een vast contactpersoon van de Bibliotheek. U doet vrijwilligerswerk bij een professionele organisatie. We leggen onze afspraken vast in een vrijwilligersovereenkomst. In ons vrijwilligersbeleid zijn onder andere reiskostenvergoeding en (verplichte) scholing geformuleerd.

Wat zoeken we 
We zoeken vrijwilligers voor het begeleiden van:
•een taalclub voor mensen die graag beter Nederlands willen leren lezen/schrijven of voor anderstaligen die de taal machtig willen worden en meer van Nederland willen leren kennen (tijdsinvestering: elke week ongeveer 1,5 uur)
•mensen die 1 op 1 begeleid willen worden om beter Nederlands te leren lezen (tijdsinvestering: per 3 weken ongeveer 2 uur)