Coronamaatregelen

Blijf bij uw bezoek aan de Bibliotheek rekening houden met de geldende coronamaatregelen.

Vrijwilligers Taalhuis gezocht

We zijn op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers! Lijkt het u leuk om op allerlei onderdelen te ondersteunen bij activiteiten van ons Taalhuis?

De Bibliotheek Oost-Achterhoek zoekt taalvrijwilligers! Iets voor u?

Wist u dat 1 op de 9 mensen moeite heeft met lezen en schrijven? Als Bibliotheek willen we daar iets aan doen. Dat doen we bij het Taalhuis Oost-Achterhoek.

Taalhuis Oost-Achterhoek
Het Taalhuis is een plek waar mensen die moeite hebben met taal elkaar kunnen ontmoeten. Ze helpen elkaar. En ze worden door vrijwilligers geholpen om beter te lezen en schrijven. Als taalvrijwilliger kunt u het verschil maken in iemands leven! Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week geeft u iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven, rekenen en het omgaan met de computer.

Wat vragen we
U vindt het leuk om met mensen om te gaan. U beschikt over inlevingsvermogen, geduld en je bent flexibel. U beheerst daarnaast de Nederlandse taal goed. Het vrijwilligerswerk is ook geschikt voor studenten, bij sommige studies kan het zelfs opgenomen worden als onderdeel van de opleiding.

Wat bieden we
Voordat u aan de slag gaat als taalvrijwilliger, volgt u gratis een korte training van 4 dagdelen waarin u leert hoe u een deelnemer begeleidt. U kunt altijd met
uw vragen terecht bij een vast contactpersoon van de Bibliotheek. U doet vrijwilligerswerk bij een professionele organisatie. We leggen onze afspraken vast in een vrijwilligersovereenkomst. In ons vrijwilligersbeleid zijn onder andere onkostenvergoeding, (reis-) en (verplichte) scholing geformuleerd.

Wat zoeken we
We zoeken vrijwilligers voor het begeleiden van:

  • een taalclub voor mensen die graag beter Nederlands willen leren lezen/schrijven of voor anderstaligen die de taal machtig willen worden en meer van Nederland willen leren kennen (tijdsinvestering: elke week ongeveer 1,5 uur) 
  • mensen die 1 op 1 begeleid willen worden om beter Nederlands te leren lezen (tijdsinvestering: per 3 weken ongeveer 2 uur)