Door personeelstekort bij de Hartstichting gaan de voor de maand mei aangekondigde bloeddrukmetingen in Lichtenvoorde en Eibergen niet door. Excuses voor het ongemak!

Welkom op de website van DigiTaalhuis Oost-Achterhoek

Wist je dat 1 op de 9 mensen moeite heeft met lezen en schrijven? Daar kun je wat aan doen. En de Bibliotheek helpt je daarbij!

Mensen die moeite hebben met taal vinden dit soms moeilijk om toe te geven. Dit zijn veel meer mensen dan je wellicht denkt. In Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met taal. Meer dan de helft van deze mensen is in Nederland geboren. Ken of ben je iemand die taal of de digitale wereld lastig vindt? Meld je dan bij het Taalhuis en zij helpen je verder te ontwikkelen! Taalhuis is er ook voor mensen die gewoon een extra zetje nodig hebben, of waarbij een klein deel niet zo goed lukt.  

DigiTaalhuis Oost-Achterhoek
Een DigiTaalhuis is een plek, waar mensen die moeite hebben met taal, elkaar kunnen ontmoeten. Ze helpen elkaar. En ze worden door vrijwillige coaches geholpen om beter te lezen en schrijven. Ze kunnen je ook helpen met de computer. In elke bibliotheek in Oost-Achterhoek (Borculo, Ruurlo, Eibergen, Neede, Groenlo, Lichtenvoorde en Winterswijk) kun je terecht voor informatie. Iedereen is daar welkom. Je hoeft geen lid te zijn van de bieb. In alle bibliotheken is een kast met boeken te vinden, die speciaal bedoeld zijn voor iedereen die lezen lastig vindt.

Aanmelden met taalvraag
Als je je aanmeldt krijg je eerst een gesprek met de Taalhuisdocent. Samen met haar bespreek je wat je precies wilt leren en wat je doelen zijn. Aan de hand daarvan kijkt de docent welk aanbod daar het beste bij past. Er zijn verschillende opties, zoals klassikale lessen, één-op-één of kleine groepen taalcoaching of informeel leren in een groep. Je kunt één van deze opties volgen, maar het kan ook voorkomen dat je de verschillende opties combineert.

Aanmelden digitale cursussen
nternet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar als je niet met de computer opgegroeid bent, dan valt dat nog niet mee. Bij de Bibliotheek kun je verschillende cursussen volgen om het onder de knie te krijgen. Klik hier om naar het aanbod te gaan.

Aanmelden Taalhuis Oost-Achterhoek

Beter leren omgaan met de computer?

Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar als je niet met de
computer opgegroeid bent, dan valt dat nog niet mee. Bij de Bibliotheek kun je
verschillende cursussen volgen om het onder de knie te krijgen. 

Informele taalinitiatieven

Er zijn ook andere taalinitiatieven in de oostelijke Achterhoek. Dit zijn partijen waarmee het Taalhuis samenwerkt en ook naar doorverwijst als na de intake blijkt dat dit een goede plek is. Hierbij ligt het accent op spreekvaardigheid.

De niet-kunnen-lezen-en-niet-kunnen-schrijven-show

Taalhuisdocent

In ons Taalhuis is Ellen de Boer de taaldocent. Vanuit deze functie verzorgt ze de intake en biedt zij ondersteuning bij alles omtrent de taalvrager, onder andere voor wat betreft de leerdoelen en de daarbij te gebruiken materialen. Ellen is op vaste tijdstippen aanwezig in onze vestigingen, zodat ze een aanspreekpunt is voor taalcoaches en taalvragers.

Boekjes & Babbels

Tijdens 'Boekjes & Babbels' lezen we je baby of peuter voor. Je kunt andere ouders met hun kinderen ontmoeten. Iedereen is welkom. 

BoekStart

Je baby voorlezen? Ja! Heel belangrijk voor de ontwikkeling van spraak en taal. Ken je BoekStart al?

Makkelijk Lezen Plein

Vind je lezen lastig? Voor kinderen hebben we een Makkelijk Lezen Plein in elke bieb.

Contact algemeen

Bel met 088-0062999 of mail naar info@digitaalhuisachterhoek.nl.

Online Taalhuis

Op dinsdagochtend van 09.30 - 11.00 uur is er een online Taalhuis.
We oefenen dan samen de Nederlandse taal.
We spreken met elkaar en we doen taalspelletjes.
Ook beantwoorden we jouw taalvragen.
Wil je meedoen? Stuur dan een mail met je naam.

Taalcoaches gezocht

Graafschapcollege

Wil je naar de Taalschool of lessen volgen voor de Inburgering? Dan ga je naar het Graafschapcollege.

Klik & Tik

Weet u nog niet zo heel veel over computers of internet? Maar wilt u dit wel leren? Dan is de cursus Klik & Tik echt iets voor u.

Oefenen vanuit huis

Stichting Lezen en Schrijven