Rabarbara geeft schrijfraad

Rabarbara geeft schrijfraad

Barbara Pavinati verzorgt elke tweede donderdagochtend van de maand in de Bibliotheek Lichtenvoorde een gratis spreekuur voor schrijflustigen, die graag tips en andere ondersteuning van haar willen. Elke maand heeft ze een ander thema.

Jaarplanning 2022

Januari: Gedichtendag

Februari: Schrijf een persbericht
Als je op de hoogte wil blijven van wat er in de Oostelijke Achterhoek speelt, lees je de Elna, de Groenlose Gids, Achterhoek Nieuws of een andere krant. Maar misschien heb je zelf ook wel een nieuwtje. Hoe schrijf je een pakkend persbericht dat de redactie praktisch ongewijzigd plaatst? Je krijgt te horen hoe je een persbericht opbouwt en waar je op moet letten.

Maart: Wens voor moeder aarde
Schrijf je wensen voor moeder aarde op groeipapier en begraaf ze in je tuin of op een andere plek in de  natuur. Aan de hand van een brainstormsessie ontdek je je wensen voor de aarde. Hoe wil je dat de ze er over 100 jaar uitziet en wat doe je om dat doel te bereiken? Wat kan er allemaal anders in de wereld op het gebied van milieu?

April: Boekenweek: Ode aan de eerste liefde. Schrijf een verhaal over je eerste liefde
Je krijgt handvatten om een autobiografisch verhaal te schrijven aan de hand van je eigen al dan niet romantische herinneringen aan je eerste liefde. Niks is fout, alles is goed. Je hoeft niet mooi te kunnen schrijven. Alleen de wens het verhaal op papier te zetten is voldoende. Na afloop heb je een mooi en persoonlijk aandenken geschreven over een dierbare herinnering.

Mei: Uitslag verhalenwedstrijd ‘Vrijheid geef je door’
De winnende deelnemers mogen hun verhaal over vrijheid ten overstaan van publiek voorlezen. In de maand april wordt bekend gemaakt dat er een verhalenwedstrijd met het thema ‘Vrijheid geef je door’ komt. Wat betekent vrijheid voor jou? Dit mag over vrijheid in de breedste zin van het woord gaan. Over het ventileren van je mening op Facebook, maar ook over mensenrechten of oorlogen. Een jury gaat zich buigen over de beste verhalen.

Juni: Schrijven met iets van buiten
Neem als je naar de bieb komt iets mee dat je onderweg er naartoe buiten tegen bent gekomen. Dat kan een plantje of bloem zijn, maar mag ook een vertrapt blikje cola of weggegooide bananenschil zijn. Wees creatief. Je gaat dit, samen met wat de anderen meegebracht hebben, gebruiken als inspiratie voor een verhaal. Een stilleven in woorden.

Oktober: Schrijf glans aan je barst
Aan de hand van een mediatie ga je een autobiografisch verhaal schrijven waarbij je een begin maakt met het omarmen van je eigen imperfectie.

November: Nederland Leest
Meer info volgt.

December: Verzin persoonlijke kerstgroeten voor op je kerstkaarten
Meestal kom je niet verder dan op je kerstkaart ‘Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar’ te schrijven. Hoe leuk is het om een speciale boodschap te verzinnen? Een bijzondere wens die je voor iedereen hebt. Of een aantal persoonlijke zinnen voor mensen die je erg dierbaar zijn. In deze workshop krijg je daar handvatten voor.

(foto banner: Krang Creaties)