J.M.A. Biesheuvelprijs 2019

Details:

De J.M.A. Biesheuvelprijs, de literaire prijs voor de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel, wordt op 18 februari 2019 voor de vijfde maal uitgereikt. Er werden 31 titels ingezonden en op maandag 4 februari is de shortlist bekendgemaakt.
De crowdfunding loopt tot 17 februari 2019.

Winnaar:

Maria Vlaar - Diepe aarde

Maria Vlaar heeft een doordachte bundel geschreven waarin de hechte samenhang tussen de verhalen – personages en plaatsen keren subtiel terug – langzaam zichtbaar wordt. Bij haar zoektocht naar wat zich onder de oppervlakte van het alledaagse bevindt legt Vlaar een grote ambitie aan de dag. Een zoektocht die vraagt om een brede variatie aan stijlen en thema’s, en vooral om uiteenlopende perspectieven. De imponerende bundel bevat verhalen vol melancholie, van dierbare herinneringen aan kampeervakanties tot stukgelopen vriendschappen, maar ook inktzwarte dystopieën in de nabije toekomst die zodanig aanschurken tegen de actualiteit dat ze niet meer helemaal ondenkbaar zijn. En toch is de toon vaak geestig en licht.

Genomineerd:

Merijn de Boer - De geur van miljoenen

Merijn de Boer laat ons in zijn toonvaste, soms onderkoelde en vaak grappige verhalen kennismaken met mannen uit gegoede milieus, die lang niet altijd zo scherp naar zichzelf kijken als naar hun omgeving. Fatsoenlijke, beschaafde mannen lijken het, bij wie je geen onderdrukte verlangens of lugubere neigingen verwacht. Tot het moment dat De Boer het verhaal laat kantelen en de duistere kanten van zijn personages aan het licht brengt, steevast met wrange afloop. Een bijzondere bundel, die de jury meer dan eens aan het lachen maakte met de trefzekere beschrijving van lulligheid en waarvan de ogenschijnlijk achteloze verteltrant getuigt van vakmanschap.

Gamal Fouad - De voorhuidenverzamelaar

Gamal Fouad verrast met een verzameling zorgvuldige en sfeervolle verhalen waarin hij zijn personages de ruimte laat verkennen tussen hun islamitische achtergrond in het noorden van Afrika en het kosmopolitische leven in het Westen. Een upper class schooljongen in Alexandrië leert wat klassenverschil is, een jongeman keert terug naar Egypte om zijn grootvader te begraven, een verwesterde kunstenaar trekt naar Berlijn en komt daar in het niemandsland tussen Europese en Arabische vooroordelen terecht. De botsing van culturen komt fraai tot uiting in de stijl; de zachte taal roept pregnante beelden op, die lang in de herinnering blijven hangen.