VSB Poëzieprijs 2018

Details:

De jury van de VSB Poëzieprijs 2018 heeft op 6 november de vijf genomineerde bundels bekendgemaakt in het VPRO-radioprogramma Nooit meer slapen.

De uiteindelijke winnaar voor de prijs van de Nederlandse poëzie wordt bekendgemaakt op Gedichtendag op 25 januari tijdens een feestelijk programma in Diligentia in Den Haag.

De jury van de VSB Poëzieprijs bestaat uit:
Maaike Meijer, voorzitter
Hannah van Binsbergen
Anikó Daróczi
Cathérine De Kock
Geertjan de Vugt

Rapport:

In het juryverslag bij de nominaties toonde de jury zich verheugd over de kwaliteit van de inzendingen voor de 24e editie van de VSB Poëzieprijs: 'Poëzie hoeft zich niet te legitimeren door expliciet maatschappelijk geëngageerd te zijn. Maar het treft ons hoe vaak dichters toch expliciet engagement aangaan en dan woorden weten te vinden voor de verschrikkelijke dingen waar nauwelijks taal voor is. Poëzie kan de dood aan. Poëzie heeft de kracht om door de clichés heen te breken, de enige taal die vaak beschikbaar is bij rampen en geweld. (...) Als we konden leven als dichters zou de poëzie misschien niet nodig zijn. Maar niet iedereen is dichter. De bemiddeling van de poëzie is nodig om het kijken naar de dingen te verversen. Daartoe moet de poëzie altijd weer worden vernieuwd, opgeschud, ontdaan van zijn regels en routines om zijn functie van ‘nieuwe ogen inzetten’ te kunnen behouden. En dat is precies wat ook deze generatie dichters weer blijkt te doen.'

Genomineerd: