Tips van Astrid

Ik ben Astrid Lankveld en u ziet mij vaak in verschillende vestigingen, op scholen en bijvoorbeeld bij Boekjes & Babbels in Ruurlo. Ook ben ik werkzaam als collectioneur voor verschillende Bibliotheken in Gelderland.

Ik lees en luister echt van alles. Detectives om het speuren, de ontspanning. Literatuur, jeugdboeken en heel soms een roman. 

Operatie Napoleon

'Operatie Napoleon' van Arnaldur Indriðason is een verslavend, sober en indrukwekkend, spannend boek. De personages, en de beschrijvingen van de ongerepte natuur van IJsland, de historische feiten waar de schrijver goed in is. Ook mijn man onderschrijft dit: mooiste boek dat ik heb gelezen. Hij las de papieren versie, nadat ik 'm had geluisterd. Nu eens niet een inspecteur die zo geweldig is, zei hij, maar gewoon een goed geschreven, spannend en interessant verhaal met twee tijdslijnen: 1945 en het 'heden'. 

Geheim agent oma

In 'Geheim agent oma' (alleen die titel al) van Manon Sikkel volgen de af en toe hilarische gebeurtenissen in het boek elkaar in rap tempo op. Een oma die niet zo goed zijn is in oma zijn. Ondertussen ontdekt Max dat hij toch stoerder is dan hij altijd dacht. Zat even helemaal in het verhaal, ook qua leeftijd, met plezier geluisterd.

Dagen zonder eind

De spannende, gruwelijke en tevens poëtische beschrijvingen uit 'Dagen zonder eind' van Sebastian Barry worden door Sander de Heer pakkend voorgelezen. Het maakt dat je nog wat extra klussen zoekt, om een reden te hebben verder te kunnen luisteren. Een prachtig zinnetje bv: ‘De prairie is zo stil als een bibliotheek.' Of: 'Het geheugen van een mens bevat misschien honderd heldere dagen terwijl hij er duizenden heeft meegemaakt.' 
Sebastian Berry wordt beschouwd als één van Ierlands beste schrijvers. Door de verhalen in zijn verschillende boeken van meerdere generaties te vertellen, brengt hij de geschiedenis van de Ieren op een verhalende manier in kaart.

Alaska

Dit was het eerste boek dat ik van Anna Woltz las, na veel goeds over haar te hebben gehoord. Terecht, want ze schrijft op zo'n manier, dat je meteen middenin het verhaal zit, dat ook nog inhoudelijk interessant is. En zeker geen zwaar boek, integendeel. Het ene hoofdstuk lees je vanuit Parker en het andere hoofdstuk lees je vanuit Sven. Je stapt na een hoofdstuk dus over naar een ander verhaalperspectief en blijft met vragen zitten. Hoe gaat het nu verder met haar? Wat gaat hij nu doen? De spanning werd zo opgebouwd, dat ik het boek niet weg kon leggen. En daarna blijf je denken: "Wat jij zou hebben gedaan in het geval van Parker en Sven?"


'Alaska' is geschreven voor jongeren, maar ook voor volwassenen een erg leuk boek. Het is te leen bij de online Bibliotheek en tijdelijk ook in de ThuisBieb-app.

Veel liefs

Een luisterboek uit de LuisterBieb deze keer. 'Veel liefs' van Beth O'Leary is een fijne feelgood met een wel verrassende verhaallijn, mét enige diepgang. Het hoofdstuk vanuit het perspectief van Tiffy werd door een vrouw voorgelezen, die van Leon, man van weinig woorden, door een man. Beide met een prettige stem. Af en toe liep ik met een glimlach rond tijdens het luisteren, dan met een opkomend traantje.

Tussen twee werelden

Wat een mooi, rustig boek is 'Twee werelden' van Franco Faggiani. De vertelstijl is nauwkeurig en nergens overdadig. De manier waarop het autisme in dit boek is verwerkt, de beschrijvingen van de omgeving of de boodschap die onder alles ligt. Deed me enigszins aan De acht bergen van Cognetti denken, maar net wat warmer.

IJzerkop

'IJzerkop' van Jean-Claude van Rijckeghem. Een Young Adult, een D-boek. En wat voor eentje. Historische jeugdroman over een meisje in het leger van Napoleon. Identiteit, je eigen keuzes maken.
Verpakt in een interessant, vooral pakkend en spannend verhaal.

Binnenkort volgt een nieuwe tip