Milo-boekjes

Onze BoekStartcoach Elske tipt leuke boeken voor hele jonge kinderen. Elske is inmiddels een bekend gezicht op de consultatiebureaus in ons werkgebied, waar ze jonge ouders vertelt over het belang van (voor)lezen en de aanwezige kinderen laat kennismaken met mooie prentenboeken.

Elskes tips zijn gratis te reserveren in onze collectie en/of te leen als e-book.

Veel plezier!

Wist je dat…

  • ...een pasgeboren baby nog bijna niets ziet? Kleuren kan een kersverse baby amper onderscheiden en ook details ziet hij niet. De wereld is wazig.
  • …een baby die een maand oud is, zijn mama nog steeds aan haar geur, stem en warmte herkent? Hoe mama er precies uitziet, blijft gissen. Hij kijkt nog niet naar je ogen: je haargrens is een stuk interessanter, want die kent het scherpste contrast. Contouren begint hij langzaam maar zeker te zien en ook de eerste beginselen van kleur vallen hem nu op. De kleuren rood en groen zijn eerder te zien dan blauw en geel. Scherp zien kan hij nog niet.
  • …steeds meer details ziet? Je haargrens is nu niet meer zo boeiend, hij zal steeds vaker je ogen opzoeken. Tot hij zes of zeven maanden oud is, ziet je baby het beste op armlengte. Z’n eigen armlengte, welteverstaan! Dat is dus nog heel dichtbij.
  • …je baby met 3 maanden duidelijk beter kan focussen met beide ogen? Hij kan een object nu volgen met zijn ogen en meer details onderscheiden van elkaar. Tot ongeveer 1,5 meter afstand kan hij al best goed zien. Het perfecte moment dus voor een boekje met veel contrasten! 

Boekjes lezen met kleine baby’s, kan dat dan?

Jazeker! Vanaf dat je baby ongeveer 3 maanden oud is, kun je beginnen met het aanbieden van boekjes. Er zijn babyboekjes die speciaal gemaakt zijn voor deze jonge kindjes.

Baby’s spelen vooral met boekjes. Zo kun je het voorlezen met baby’s dan ook het beste omschrijven: spelen met een boekje. Zodra een baby iets kan vastpakken, en dat is al heel gauw, kan het ook met zijn handje naar een stoffen boekje grijpen. De oogjes proberen te focussen op het plaatje, en door zachtjes te praten, te vertellen of een liedje te zingen, is de aandacht volledig bij het boekje. Aanvankelijk is het spel dus nog heel rustig, maar het levert korte, hele dierbare en intensieve ervaringen op. Is je kindje wat groter, dan belandt het boekje vaak in de mond, er wordt mee gewapperd en gegooid. Een heerlijk spelletje als papa of mama het boekje weer opraapt.

Voorlezen is niet alleen leuk maar kan ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. Jonge kinderen leren enorm veel van voorlezen. Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taalontwikkeling. Voorlezen stimuleert ook de schoolprestaties.

Als ouders vanaf de geboorte dagelijks één boekje voorlezen, komen kinderen in de eerste vijf levensjaren naar schatting met bijna 300.000 extra woorden in aanraking. Als ouders vijf boekjes per dag voorlezen, zijn dit er bijna anderhalf miljoen!

Onderstaande boekjes zijn bij ons te leen, en heel geschikt voor jonge baby’s. Maak er een gezellig momentje van. Voorlezen moet vooral leuk zijn!

Milo's dierenwereld in zwart-wit

Kijk, dit is Milo de kat. Ken je ook de hond, de koe, de ijsbeer, de vleermuis, de zwaan en de andere dieren? Het is een handzaam vierkant hardkartonnen aanwijsprentenboekje met illustraties in zwart-wit van veertien dieren. Doordat dit boekje simpele illustraties bevat en in zwart-wit is, is het al geschikt voor baby’s vanaf 3 maanden oud.

Milo ziet de wereld in zwart-wit

Daar is Milo de kat weer. Milo gaat op stap. Hij gaat naar het bos, vaart op zijn bootje, eet zoete sinaasappels en ziet de maan. Het is een handzaam vierkant hardkartonnen prentenboekje met illustraties in zwart-wit met veel geometrische patronen. Omdat baby’s contrasten het best kunnen zien, is dit boekje al geschikt voor baby’s vanaf 3 maanden.

Milo's eerste voelboekje in zwart-wit

Kat Milo speelt de hele dag. Hij gaat buiten op zoek naar muisjes, speelt verstoppertje, drinkt water en gaat lekker slapen. Het is een vierkant hardkartonnen prentenboek met vrij drukke tekeningen in zwart-wit, aangevuld met voelelementen en af en toe een andere kleur. Dit boekje is daarom geschikt voor baby’s van 1 jaar en
ouder.