• Welkom

  Welkom op jouw bibliotheeksite. Hier kun je boeken, dvd's en luisterboeken zoeken in de speciale kidscatalogus. Ook vind je er veel leestips. Kijk maar eens rond. Veel plezier.

 • Kidscatalogus

  Een compleet overzicht op onderwerpen.

Bereslim

Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Leestips

 • 6-12

  1. Hannes Hunebed, scharminkel uit de Steentijd Bekijk details

   Ben jij een liefhebber van de Waanzinnige Boomhut , het Leven van een loser en Geronimo Stilton? Dan smul je zeker ook van dit hilarische stripboek over holbewoner Hannes en zijn belevenissen in de prehistorie.

   Bekijk details van Hannes Hunebed, scharminkel uit de Steentijd

  2. Ninja Timmy en het geheim van de witte aap Bekijk details

   Ninja Timmy hebben de jacht op de witte aap ingezet. Hij, ook wel bekend als de Administrateur, probeert de toekomst te herschrijven. Tijdens hun zoektocht stuiten Timmy en zijn vrienden op de zeeroversbende...

   Bekijk details van Ninja Timmy en het geheim van de witte aap

  3. Het oppasmonster Bekijk details

   Je zal het maar meemaken: er komt een monster bij je inwonen. En dat niet alleen, je ouders zijn er niet bij! Dan moet je voor jezelf zorgen én uitzoeken hoe zo´n monster in elkaar zit.

   Bekijk details van Het oppasmonster

  4. Opa´s griezelige gasten Bekijk details

   Opa Bak past altijd op Tom en Mila. Maar deze week doet hij zo raar! Hij snauwt tegen hen en zegt dat ze weg moeten gaan. Wat is er aan de hand?

   Bekijk details van Opa´s griezelige gasten

  5. Ben niet bang voor de wilde dieren Bekijk details

   Een schorpioen in je schoen, een vogelspin in je bed en een spookdiertje in de gordijnen. Dieren zijn gruwelijk eng! Als je durft, lees dan alles over de aligatorschildpad, de zwarte weduwe en de Mongoolse...

   Bekijk details van Ben niet bang voor de wilde dieren

  6. Van wie is dat skelet? Bekijk details

   Wie wil weten hoe mensen en dieren er van binnen uitzien, moet een sterke maag hebben. Bekijk deze schedels vol scherpe tanden, het skelet van een vleermuis of roofvogel en vergelijk jezelf met een mensaap....

   Bekijk details van Van wie is dat skelet?

  7. Jorrik de Ork, De steen van de Schimmen Bekijk details

   Wordt het een goede of slechte herfst? Dat hangt af van de toverspreuk die de kinderen van Wisseling weten te bedenken. Dat Grete in een schim verandert, maakt het niet makkelijker.

   Bekijk details van Jorrik de Ork, De steen van de Schimmen

  8. Paniek in Egypte Bekijk details

   Ben jij de detective die het moordplan op de farao kan verijdelen? In dit spannende speurboek moet je zelf aanwijzingen vinden en een verdachte aanwijzen. Lukt het niet, dan wordt farao Ramses II vermoord.

   Bekijk details van Paniek in Egypte

  9. En toen kwamen de monsters Bekijk details

   Grib woont op de autosloperij van Jesses vader. Hij is een klein, bang monstertje. Jesse is juist weer bang voor monsters. Op een dag komt Grib in de kast van Jesse wonen.

   Bekijk details van En toen kwamen de monsters

 • 12-15

  1. Het achterhuis in strip Bekijk details

   Het achterhuis is de titel van het beroemdste dagboek ter wereld, dat van Anne Frank. Om te zorgen dat ook jongeren dit lezen is er nu een stripbewerking. 

   Bekijk details van Het achterhuis in strip

  2. De laatste kans op Kosmos Bekijk details

   Het heden, het verleden en de toekomst komen samen in één verhaal. Reis mee door de tijd en over de wereld in dit spannende verhaal, waarin drie vrienden een vreemd voorval proberen te verklaren, maar...

   Bekijk details van De laatste kans op Kosmos

  3. Het Eos-project Bekijk details

   Mink loopt voor school een dag mee met de oom van Jools, hij is journalist.  Als diezelfde man ’s avonds dood wordt gevonden is Mink in shock. Het begon bij een oersaaie dag, maar eindigt in een bloedstollende...

   Bekijk details van Het Eos-project

  4. Dit boek gaat niet over seks Bekijk details

   Merk jij dat je lichaam verandert? Of krijg je gevoelens voor een speciaal iemand? De veranderingen die je doormaakt tijdens de puberteit zijn best spannend. Deze gids geeft je antwoord op al je vragen....

   Bekijk details van Dit boek gaat niet over seks

  5. Het alfabet van Candice Phee Bekijk details

   Candice wil het beste voor iedereen, maar ze is tegelijkertijd nogal onhandig én heeft dat zelf niet door. Ze is alles behalve een gewoon meisje. Dat blijkt ook uit de manier waarop ze de schoolopdracht...

   Bekijk details van Het alfabet van Candice Phee

  6. Mission impossible Bekijk details

   Bij de eerste ontmoeting slaat de vonk gelijk over. En goed ook. Want Vince kan dat meisje niet meer uit zijn gedachten krijgen. Ze krijgen een relatie en staan in vuur en vlam, al wordt ook wel duidelijk...

   Bekijk details van Mission impossible

  7. De wereld achter het hek Bekijk details

   Subhi is geboren in een vluchtelingenkamp. Hij weet niet hoe het leven daarbuiten is, dat kent hij alleen van verhalen. Hoe is het om niet te weten hoe de zee eruit ziet maar er wel naar te verlangen?

   Bekijk details van De wereld achter het hek

  8. Aan boord van het spookschip Bekijk details

   Steeds zien aanschouwers hetzelfde: er verschijnt een schip dat op ramkoers vaart, wordt het verschrikkelijk mistig, zien ze nog net een jongen in een rood hemd en dan is ineens het schip weg. Hoe is dit...

   Bekijk details van Aan boord van het spookschip

  9. Dertiendagh Bekijk details

   Erik had niet voorzien dat een suffe opdracht voor geschiedenis zo zou uitpakken. Voor hij het weet is hij met vrienden op onderzoek in de duinen naar een bunker die nog niet is ontdekt door de kenners....

   Bekijk details van Dertiendagh

 • 15-18

  1. Het achterhuis in strip Bekijk details

   Het achterhuis is de titel van het beroemdste dagboek ter wereld, dat van Anne Frank. Om te zorgen dat ook jongeren dit lezen is er nu een stripbewerking.  

   Bekijk details van Het achterhuis in strip

  2. In de voorste linie Bekijk details

   Stel dat in de Tweede Wereldoorlog ook vrouwen hadden meegevochten? Vanuit die gedachte schreef Michael Grant zijn boek In de voorste linie. 

   Bekijk details van In de voorste linie

  3. Livestream Bekijk details

   Tijdens zijn kerstvakantie in New York raakt Rick verwikkeld in een krankzinnig avontuur.  Lees Livestream van Buddy Tegenbosch.

   Bekijk details van Livestream

  4. De dochter van de zeemeermin Bekijk details

   Volgende maand is het de Maand van de Geschiedenis. Daarom tippen we een historische roman die je ook voor je leeslijst kunt lezen: De dochter van de zeemeermin van Lydia Rood. 

   Bekijk details van De dochter van de zeemeermin

  5. De nieuweling Bekijk details

   Smidsleerling Fletcher ontdekt bij toeval dat hij toverkracht bezit. Vanaf dan verandert zijn leven ingrijpend. Lees De nieuweling, boek 1 van de nieuwe fantasyserie Summoner, van Taran Matharu.

   Bekijk details van De nieuweling

  6. Brieven aan de duisternis Bekijk details

   Ze schrijven openhartige brieven aan elkaar, maar Juliet en Declan kennen elkaar niet. Dat denken ze tenminste. Lees het in Brieven aan de duisternis van Brigid Kemmerer. 

   Bekijk details van Brieven aan de duisternis

  7. Muggenland Bekijk details

   Mim heeft al weken niets meer van haar moeder gehoord. Ze besluit de bus te pakken en haar op te zoeken, 1500 kilometer verder. Reis met haar mee in Muggenland van David Arnold.

   Bekijk details van Muggenland

  8. Wij zeggen hier niet halfbroer Bekijk details

   In zijn jeugd pendelde Henk van Straaten met zijn moeder wekelijks heen en weer tussen zijn vader en stiefvader. Hij beschrijft het in zijn autobiografische boek Wij zeggen hier niet halfbroer.

   Bekijk details van Wij zeggen hier niet halfbroer

  9. Meedogenloos Bekijk details

   Eerst is Gwen gewoon een slimme scholier, een paar weken later een vrouwelijke James Bond met als missie de bevrijding van haar vader. Dat is Meedogenloos van Scott Bergstrom.  

   Bekijk details van Meedogenloos

Boekennieuws

 • 6-12

  1. 11 boeken die net zo leuk zijn als Waanzinnig om te weten

   Hoe gekker hoe beter! De feitjes uit Waanzinnig om te weten verbazen je en maken je aan het lachen. Er zijn nog meer informatieve boeken die grappig, verrassend en afwisselend zijn. Hier heb je meer dan...

   16 oktober 2017

   Bekijk details van 11 boeken die net zo leuk zijn als Waanzinnig om te weten

  2. Raadde jij alle griezels?

   Wat een gruwelijk enge Kinderboekenweek was dit. De rillingen liepen over je rug bij de grootste griezels die elke dag voorbijkwamen op Leesplein. Kon jij ze allemaal raden? Dit zijn ze allemaal.

   14 oktober 2017

   Bekijk details van Raadde jij alle griezels?

  3. Raad de griezel op een paard

   Vandaag is je laatste kans om een griezel te raden. Hoeveel enge boeken ken jij, weet jij deze slechterik te ontmaskeren?

   13 oktober 2017

   Bekijk details van Raad de griezel op een paard

  4. Raad de griezel onder het bed

   Wat een opluchting, als een eng verhaal maar een boek blijkt te zijn. Je slaat het dicht en slaakt een zucht van verlichting. Bibber jij graag bij griezelverhalen? Dan ken je deze monsters misschien ook...

   12 oktober 2017

   Bekijk details van Raad de griezel onder het bed

  5. Raad de griezel onder water

   Griezels heb je in alle soorten. Draken, monsters, slechteriken. Ken jij deze, die onder water leeft en een gemene ruil voorstelt?

   11 oktober 2017

   Bekijk details van Raad de griezel onder water

  6. Raad de griezel die steeds kleiner wordt

   Hoeveel boeken met monsters, draken en engerds ken jij? Elke dag kun je een gruwelijk eng boekfiguur raden. Welke griezel wordt elke dag een stukje kleiner?

   10 oktober 2017

   Bekijk details van Raad de griezel die steeds kleiner wordt

  7. Raad de griezel met de liniaal

   Hoe goed ken jij bekende boekgriezels? Elke dag kun je er een raden. Vandaag een griezel die soms heel normaal en vriendelijk lijkt, maar stiekem de vreselijkste dingen uithaalt.

   9 oktober 2017

   Bekijk details van Raad de griezel met de liniaal

  8. Raad de griezel met vijf koppen

   In de Kinderboekenweek raad je elke dag een griezel uit een boek. Ken jij deze al? Een monster, een gruwel, een gedrocht!

   8 oktober 2017

   Bekijk details van Raad de griezel met vijf koppen

  9. Raad de griezel die vuur spuwt

   Hoeveel enge boeken heb jij al gelezen? Ken jij alle monsters, vijanden, draken en gemeriken? Raad elke dag een gruwelijk eng boekfiguur. Weet je welke griezel vuur spuwt?

   7 oktober 2017

   Bekijk details van Raad de griezel die vuur spuwt

 • 12-15

  1. Shock in het theater

   Sinds deze week kun je de Shock de musical in het theater zien. Deze musical is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Mel Wallis de Vries.

   20 oktober 2017

   Bekijk details van Shock in het theater

  2. 3 tips voor de fans van Kruistocht in spijkerbroek

   Lees jij graag historische verhalen en weet je niet welk boek je nu wilt lezen? Tijdens de Maand van de Geschiedenis geven we doorleestips voor fans van een echte klassieker: Kruistocht in spijkerbroek...

   16 oktober 2017

   Bekijk details van 3 tips voor de fans van Kruistocht in spijkerbroek

  3. Interview met Lydia Rood

   Schrijfster Lydia Rood duikt graag in het verleden om onderzoek te doen voor een nieuw verhaal. Maar hoe doet ze dat eigenlijk? Daar vertelt ze meer over in het interview op Leesplein.

   1 oktober 2017

   Bekijk details van Interview met Lydia Rood

  4. 3 boeken om te lezen na Wonder

   Misschien ken je het gevoel wel, dat je anders bent dan alle anderen. August, de hoofdpersoon in Wonder van R.J. Palacio, kent dat gevoel maar al te goed. Hij ziet er door twee aangeboren syndromen anders...

   18 september 2017

   Bekijk details van 3 boeken om te lezen na Wonder

  5. Week tegen Pesten

   Morgen begint de Week tegen Pesten. Dit jaar staat deze week in het thema van online pesten. Wat zijn de gevolgen van online pesten? En belangrijker: wat kun jij ertegen doen?

   17 september 2017

   Bekijk details van Week tegen Pesten

  6. Thea Beckmanprijs 2017 voor Haaieneiland

   Haaieneiland wint dit jaar de Thea Beckmanprijs van de vakjury én van de jeugdjury. Het boek van Rob Ruggenberg werd door beide jury´s verkozen tot beste historische jeugdboek. Een eervolle vermelding...

   16 september 2017

   Bekijk details van Thea Beckmanprijs 2017 voor Haaieneiland

  7. Jowi Schmitz wint Dioraphte Literatour Prijs

   Met haar jeugdboek Weg wint Jowi Schmitz de Dioraphte Literatour Prijs 2017. Dat maakte juryvoorzitter Miriam Piters vanmiddag bekend in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

   14 september 2017

   Bekijk details van Jowi Schmitz wint Dioraphte Literatour Prijs

  8. Schrijf in 4 stappen je perfecte boekverslag

   De scholen zijn weer begonnen en dat betekent helaas ook dat er weer huiswerk op het programma staat. Op Leesplein geven we je tips voor het schrijven van je boekverslag. Wat heb je nodig en hoe pak je...

   11 september 2017

   Bekijk details van Schrijf in 4 stappen je perfecte boekverslag

  9. De Jonge Jury Wildcard Wedstrijd

   Het Jonge Jury Boekgenootschap is gestart met lezen en presenteert in december de nieuwe Leestips. Door mee te doen aan de Wildcard Wedstrijd kan jij met je klas de selectie leestips beïnvloeden!

   4 september 2017

   Bekijk details van De Jonge Jury Wildcard Wedstrijd

 • 15-18

  1. HhhH

   In 2010 schreef Laurent Binet HHhH (vertaald als HhhH). Vorige week ging de verfilming van het boek in première en nu is het de filmtip van deze week. 

   19 oktober 2017

   Bekijk details van HhhH

  2. Babette Groos nieuwe Jonge Dichter des Vaderlands

   Dit weekend is Babette Groos in Rotterdam uitverkozen tot Jonge Dichter des Vaderlands 2017-2019.

   16 oktober 2017

   Bekijk details van Babette Groos nieuwe Jonge Dichter des Vaderlands

  3. 4 historische leestips voor fans van De jongen in de gestreepte pyjama

   Laat je je graag door een boek meeslepen naar het verleden? Tijdens de Maand van de Geschiedenis geven we doorleestips voor fans van De jongen in de gestreepte pyjama van John Boyne.

   16 oktober 2017

   Bekijk details van 4 historische leestips voor fans van De jongen in de gestreepte pyjama

  4. Er is nu ook een Striptekenaar des Vaderlands

   Margreet de Heer mag zich de komende drie jaar Striptekenaar des Vaderlands noemen. Deze nieuwe titel is een initiatief van stichting aaStrips.

   13 oktober 2017

   Bekijk details van Er is nu ook een Striptekenaar des Vaderlands

  5. Tschick

   Niet elke week gaat er een verfilming van een YA-boek in première. Dus alle reden om ruim aandacht te besteden aan Tschick, naar de roman van Wolfgang Herrndorf.

   12 oktober 2017

   Bekijk details van Tschick

  6. Kazuo Ishiguro krijgt Nobelprijs

   De Nobelprijs voor Literatuur 2017 is toegekend aan de Japanse schrijver Kazuo Ishiguro. Zo maakte het Nobelprijscomité vanmiddag in Stockholm bekend.

   5 oktober 2017

   Bekijk details van Kazuo Ishiguro krijgt Nobelprijs

  7. Voor ik doodga

   Opnieuw een YA-boekverfilming op tv. Now Is Good naar het boek van Jenny Downham.

   5 oktober 2017

   Bekijk details van Voor ik doodga

  8. Lees mee voor De Inktaap

   Doet jouw school ook mee met De Inktaap? Leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs lezen drie prijsboeken en kiezen daaruit een winnaar. 

   2 oktober 2017

   Bekijk details van Lees mee voor De Inktaap

  9. Lydia Rood snuift geschiedenis op straat op

   Schrijfster Lydia Rood duikt graag in het verleden om onderzoek te doen voor een nieuw verhaal. Ze vertelt erover in een interview met Leesplein.

   1 oktober 2017

   Bekijk details van Lydia Rood snuift geschiedenis op straat op