Voorlezen met Babygebaren tijdens Boekjes & Babbels

In de maand februari wordt er in alle vestigingen voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar 'Ssst! De tijger slaapt'. In vijf vestigingen gebeurt dat op een hele mooie wijze, namelijk met Babygebaren. Eva Ploumen uit Eibergen zal die ochtend laten zien hoe mooi het voorlezen met gebaren is en vertellen waarom het zo belangrijk is om gebaren te gebruiken.

Babygebaren is het ondersteunen van de gesproken taal door middel van gebaren. Babygebaren Nederland onderscheidt zich door alleen gebaren te gebruiken uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Het Babygebaren-concept bestaat al ruim 20 jaar in de Verenigde Staten en wordt sinds een aantal jaren ook in ons omringende landen als Duitsland, Engeland en België gebruikt.  Ouders, kinderdagverblijven en jeugdgezondheidszorginstellingen werken met Babygebaren omdat de voordelen ervan keer op keer in verschillende situaties en bij veel doelgroepen bevestigd worden.

Hoewel een kind pas rond een jaar of anderhalf begint met praten is het cognitief al veel eerder in staat om te communiceren. Door je kind gebaren aan te leren, kun je deze periode overbruggen. Je kunt al met je kind communiceren voordat het fysiek in staat is om te praten! Tussen zes en negen maanden zijn de hersenfuncties zodanig ontwikkeld dat het kind zich meer bewust wordt van zijn directe omgeving en het de aandacht beter kan sturen en steeds langer kan vasthouden. Het kind kan associëren: het verbindt de woorden die het hoort aan de voorwerpen die het ziet en de handelingen die het meemaakt. Het kind ziet en herkent een vliegtuig in de lucht en een eendje dat in de vijver zwemt. Het weet wat er gaat gebeuren als je vraagt of het wil eten of gaat slapen. Een kind wil graag met je delen wat het beleeft en nodig heeft. Met Babygebaren geef je het een manier om dit uit zichzelf te doen, zonder dat jij hoeft in te vullen waar het kind naar zou kunnen wijzen of wat het zou kunnen willen. En omdat je kind met gebaren zelf een gesprek met jou kan starten, krijg je meer inzicht in de belevingswereld en de belangstelling.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gebaren niet alleen de taal- en spraakontwikkeling op jonge leeftijd bevordert, maar ook dat gebarende kinderen, als ze ouder zijn, een voorsprong hebben op niet gebarende kinderen in het lezen, schrijven en spreken.

In Achterhoek Nieuws staat een informatief interview met Eva Ploum.

De voorleesochtenden van Boekjes & Babbels, waar Eva Ploum te gast is, zijn de volgende:
Lichtenvoorde, 1 februari, 10.30 uur
Borculo, 7 februari, 9.30 uur
Neede, 8 februari, 10.30 uur
Eibergen, 14 februari, 10.30 uur
Groenlo, 15 februari, 10.30 uur