Workshops en films rondom Wereld Alzheimer Dag

Rondom Wereld Alzheimer Dag (21 september 2019) organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek in samenwerking met het landelijke ‘Samen Dementievriendelijk’ de workshop ‘GOED omgaan met dementie’. Deze workshop wordt georganiseerd in alle vestigingen in Berkelland en is gratis toegankelijk voor geïnteresseerden. De training is bedoeld om mensen bewust te maken van wat dementie voor iemand betekent. Ook wordt op vrijdag 20 september de film ‘The Leisure Seeker’ vertoond in de Bibliotheek Ruurlo. Toegang is ook daar gratis.

GOED omgaan met dementie

Dementie komt bij 270.000 mensen in Nederland voor, waarvan 12.000 mensen jonger dan 65 jaar. 70% van de mensen woont nog thuis en 300.000 mantelzorgers geven meer dan 20 uur per week zorg aan deze mensen. Veel mantelzorgers zijn daarom overbelast.
Om mensen bewust te maken van wat mensen kunnen betekenen voor iemand met dementie wordt de training “GOED omgaan met dementie” georganiseerd. Het zou toch fijn zijn om te weten wat u moet doen als een ander het even niet meer weet. Tijdens de training gaan we dieper in op wat dementie is en wat u kunt verwachten.

In elke vestiging in Berkelland kan deze workshop gevolgd worden. De data zijn als volgt:

Datum en tijdstip Locatie
Dinsdag 17 september 2019, 19.00 uur de Bibliotheek Borculo, Hoflaan 5
Woensdag 18 september 2019, 15.00 uur de Bibliotheek Eibergen, Grotestraat 58
Woensdag 25 september 2019, 19.00 uur de Bibliotheek Neede, Oudestraat 36
Donderdag 26 september 2019, 19.00 uur de Bibliotheek Ruurlo, Dorpsstraat 74

Wel dient u zich van te voren aan te melden. Dat kan door de knop hieronder te gebruiken. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers.
We vragen onder andere naar uw mailadres. Deelnemers worden vooraf per e-mail benaderd voor het doen van de gratis online training ter voorbereiding en eventueel een evaluatie van de training. De namen en e-mailadressen worden niet voor andere doeleinden gebruikt, dan waarvoor toestemming gegeven wordt. 

The Leisure Seeker

Op vrijdagavond 20 september, vanaf 20.00 uur, wordt in de Bibliotheek Ruurlo de film ‘The Leisure Seeker’ vertoond. Toegang tot deze film is gratis, maar wel graag even aanmelden via onderstaande knop.

John en Ella Spencer (Donald Sutherland en Helen Mirren) hebben al ruim vijftig jaar een gelukkig huwelijksleven. Op een morgen vertrekt het bejaarde koppel stiekem op reis zonder dat ze hun volwassen kinderen op de hoogte hebben gebracht. Ze wensen immers hun betuttelende omgeving te ontvluchten en nog een laatste keer een plezierreis te ondernemen: vanuit Massachusetts de U.S. Route 1 oprijden tot in Key West waar John, een verstrooide gepensioneerde leraar letterkunde, eindelijk het huis van Ernest Hemingway zal kunnen bezoeken. Vanuit hun woonplaats ergens in de buurt van Boston gaan ze ervandoor in hun oude vertrouwde kampeerauto, die ze 'The Leisure Seeker' hebben gedoopt.Spoedig blijkt dat John meer dan verstrooid is: hij lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Gaandeweg blijkt ook dat Ella een ongeneeslijke kanker heeft en daarom heeft beslist de behandeling stop te zetten. Ze beseft dat ze beiden weldra in het ziekenhuis zullen moeten opgenomen worden of naar een woon-zorgcentrum zullen moeten verhuizen.
Af en toe telefoneren ze met hun zoon en dochter die aanvankelijk dodelijk ongerust zijn. Ze verklappen echter nooit waar ze zich bevinden noch wat het doel van hun tocht is. Onderweg herbeleven ze hun passie voor het leven en voor elkaar tijdens een reis vol emotie en verrassingen.