Veelgestelde vragen maatregelen Coronavirus

Hieronder vermelden we de veelgestelde vragen rondom de maatregelen die we hebben moeten nemen in verband met het Coronavirus. Deze FAQ wordt regelmatig aangevuld.

Zijn alle vestigingen gesloten?

Ja, vanaf 16 maart tot en met 28 april 2020 zijn al onze vestigingen gesloten.

Gaan de activiteiten ook niet door?

Nee, de activiteiten zijn ook gecanceld (tot 1 juni). Diegenen die zich aangemeld hebben, ontvangen persoonlijk bericht. Eventueel betaalde entree wordt teruggeboekt.

Hoe zit het met de cursus die ik zou volgen?

Voor de cursussen wordt binnenkort een alternatieve datum gezocht. U ontvangt hierover bericht van ons. 

Moet ik boete betalen voor mijn boeken die ik nu thuis heb?

Nee, we verzetten de inleverdatum automatisch voor alle geleende boeken naar 1 juni 2020, met daarna nog een boetevrije periode van twee weken. Binnenkort kunt u in Mijn Bibliotheek en in de Iguana-app de nieuwe uitleendatum vinden. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over telaatgelden.

Kan ik nog wel boeken inleveren?

Nee, per vandaag (23 maart 2020) zullen ook de inleverbussen van Groenlo, Winterswijk en Eibergen sluiten. De uitleentermijn van alle geleende boeken is verlengd, dus u hoeft u geen zorgen te maken over eventuele boetes.

Kan ik nog reserveren?

Nee, het reserveren is momenteel niet mogelijk.

Kan ik nog boeken aanvragen uit Bibliotheken buiten onze regio?

Ook dat is helaas niet mogelijk momenteel.

Ik heb mijn boeken uit... en nu?

U kunt met uw lidmaatschap ook gebruikmaken van de online Bibliotheek, waar vele e-books te leen zijn. Ook kunt u gebruikmaken van de LuisterBieb-app. Meer informatie hierover vindt u op onlinebibliotheek.nl.

Het lukt me niet om e-books of luisterboeken te downloaden van onlinebibliotheek.nl. Kunt u me helpen?

Neem contact op met ons Servicebureau (088-0062929). We proberen je dan per telefoon te helpen. Dit kan op werkdagen tussen 9.00-13.00 en van 13.30-17.30 uur).
Buiten deze uren is het mogelijk om via de social media uw vragen te stellen.
Facebook: www.facebook.com/BibliotheekOostAchterhoek
Twitter: @bibliotheekOA

Ik ben lid van de Bibliotheek aan Huis. Krijg ik nog wel boeken?

Helaas hebben we moeten besluiten om dit ook stil te moeten leggen. Meestal vallen onze leden die boeken aan huis ontvangen onder een kwetsbare groep. Informatie op de site van het RIVM leert ons dat het virus enkele dagen kan overleven op plastic. Onze boeken zijn allemaal voorzien van een geplastificeerde kaft. Voor uw veiligheid bezorgen we dus geen boeken aan huis. Mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met ons Servicebureau (088-0062929).

Deze informatie vindt u op de site van het RIVM:
Een virus heeft altijd een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton.

Had de Bibliotheek niet voor een paar uren open kunnen blijven, eventueel onbemand? Ook omdat de Bibliotheek een andere sociale functie heeft dan bijvoorbeeld een café of restaurant?

Nee, helaas. Wij volgen de voorschriften van het RIVM en moeten helaas sluiten. De branchevereniging van Bibliotheken heeft contact gehad met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het ministerie geeft aan dat bibliotheken worden opgenomen op de lijst van instellingen die vanuit het ministerie geacht worden hun deuren te sluiten. 

Kan het aantal van 10 e-books in de online Bibliotheek tijdelijk verhoogd worden?

Daarvoor zijn we afhankelijk van de landelijke leverancier van de online diensten. Vooralsnog is het niet mogelijk, maar er wordt zeker naar mogelijkheden gekeken. Wel is, als cadeautje, het aantal luisterboeken dat vrij geleend kan worden, uitgebreid.

Kan de VakantieBieb geopend worden?

Binnenkort opent de ThuisBieb, een soort VakantieBieb, bedoelt voor leden en niet-leden. Houd onze aankondigingen in de gaten.

Kinderen en volwassenen die lid van de Bibliotheek zijn kunnen overigens gebruikmaken van het aanbod van tienduizenden e-books en duizenden luisterboeken van de online Bibliotheek. Meer informatie hierover is te vinden op www.onlinebibliotheek.nl. Mocht je vragen hebben over de online Bibliotheek, neem dan contact op met ons Servicebureau (088-0062929). We proberen je dan per telefoon te helpen. Dit kan op werkdagen tussen 9.00-13.00 en van 13.30-17.30 uur).
Buiten deze uren is het mogelijk om via de social media uw vragen te stellen.
Facebook: www.facebook.com/BibliotheekOostAchterhoek
Twitter: @bibliotheekOA

Wanneer gaat de ThuisBieb open?

Dat is nog niet precies bekend. Het is technisch een ingewikkeld proces, dat zorgvuldig behandeld moet worden.

Kinderen en volwassenen die lid van de Bibliotheek zijn kunnen overigens gebruikmaken van het aanbod van tienduizenden e-books en duizenden luisterboeken van de online Bibliotheek. Meer informatie hierover is te vinden op www.onlinebibliotheek.nl. Mocht je vragen hebben over de online Bibliotheek, neem dan contact op met ons Servicebureau (088-0062929). We proberen je dan per telefoon te helpen. Dit kan op werkdagen tussen 9.00-13.00 en van 13.30-17.30 uur).
Buiten deze uren is het mogelijk om via de social media uw vragen te stellen.
Facebook: www.facebook.com/BibliotheekOostAchterhoek
Twitter: @bibliotheekOA

Wanneer gaat de AfhaalBieb open

We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor een boekenafhaalservice. Houd onze social media en deze website in de gaten. Als we de startdatum weten, zullen we die communiceren.

Zijn er nog andere handige sites waarmee we ons thuis kunnen vermaken? Voor mijn kinderen of voor mezelf?

Zeker! Dit is het aanbod voor kinderen.
Voor volwassenen zou je hier kunnen kijken.

Ik kan geen taalles volgen. Kan ik thuis oefenen?

Jazeker, kijk maar eens op deze pagina. Succes met oefenen!

Mijn vraag staat er niet bij, wat nu?

Ons Servicebureau is op werkdagen bereikbaar tussen 9.00-13.00 en van 13.30-17.30 uur: 088-0062929). Onze collega's helpen je graag!