Veelgestelde vragen maatregelen Coronavirus

Hieronder vermelden we de veelgestelde vragen rondom de maatregelen die we hebben moeten nemen in verband met het Coronavirus. Deze FAQ wordt regelmatig aangevuld.

Wanneer zijn de vestigingen open?

Vanaf maandag 18 mei gaan onze vestigingen aangepast open (maandag t/m vrijdag: 13.30-17.30 uur) De AfhaalBieb blijft open, speciaal voor de kwetsbare groep. Ook de ThuisBieb is nog beschikbaar tot 1 juni aanstaande.

Gaan de activiteiten ook niet door?

Nee, de activiteiten zijn ook gecanceld (zeker tot 1 juni). Diegenen die zich aangemeld hebben, ontvangen persoonlijk bericht. Eventueel betaalde entree wordt teruggeboekt.

Hoe zit het met de cursus die ik zou volgen?

Voor de cursussen wordt binnenkort een alternatieve datum gezocht. U ontvangt hierover bericht van ons. 

Moet ik boete betalen voor mijn boeken die ik nu thuis heb?

Nee, we verzetten de inleverdatum automatisch voor alle geleende boeken. In Mijn Bibliotheek en in de Iguana-app vindt u de nieuwe uitleendatum vinden. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over telaatgelden. Vanaf 18 mei kunt u weer boeken inleveren (ma t/m vr: 13.30-17.30 uur).

Kan ik nog wel boeken inleveren?

De uitleentermijn van alle geleende boeken is verlengd, dus u hoeft u geen zorgen te maken over eventuele boetes.

Vanaf donderdag 16 april heeft u elke donderdag van 10.00-13.00 uur de mogelijkheid om uw boeken in te leveren. Meer informatie hierover vindt u hier. In Eibergen, Groenlo en Winterswijk kunt u alle dagen boeken inleveren in de boekenbrievenbus.
U kunt geen boeken inleveren als u boeken komt afhalen bij de AfhaalBieb!

Vanaf 18 mei kunt u tijdens de middagopenstelling weer boeken inleveren.

Kan ik nog reserveren?

Ja, het reserveren is weer mogelijk. U kunt weer maximaal 10 reserveringen plaatsen.

Kan ik nog boeken aanvragen uit Bibliotheken buiten onze regio?

Het aanvragen van boeken uit collecties buiten onze regio is nog niet helemaal mogelijk. Vanaf 1 juli gaat het leenverkeer weer helemaal open.

Het lukt me niet om e-books of luisterboeken te downloaden van onlinebibliotheek.nl. Kunt u me helpen?

Neem contact op met ons Servicebureau (088-0062929). We proberen je dan per telefoon te helpen. Dit kan op werkdagen tussen 9.00-13.00 en van 13.30-17.30 uur).
Buiten deze uren is het mogelijk om via de social media uw vragen te stellen.
Facebook: www.facebook.com/BibliotheekOostAchterhoek
Twitter: @bibliotheekOA

Ik behoor tot een kwetsbare groep en wil eigenlijk niet naar de Bibliotheek. Hoe kan ik toch boeken krijgen?

De zeer gewaardeerde AfhaalBieb, die vanaf begin april vele honderden leden blij heeft gemaakt toen onze vestigingen moesten sluiten, bestaat nog steeds in een aangepaste vorm. Iedereen die het niet prettig vindt om de Bibliotheek te bezoeken als er ook andere leden aanwezig zijn en/of tot een risicogroep behoort, kan een formulier met persoonlijke leesvoorkeuren invullen. Onze medewerkers zoeken dan zorgvuldig een stapel boeken uit, die passen bij het opgegeven genre of onderwerp. Deze boeken staan op vrijdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur klaar in een tasje. Er bestaat geen kans dat men andere leesliefhebbers tegen het lijf gaat lopen, want de Bibliotheek is dan nog niet open voor andere gebruikers. Mocht een lener toch liever helemaal niet naar de Bibliotheek willen komen, dan is het ook mogelijk om familieleden of buren het tasje op te laten halen. Aanmelden voor een AfhaalBieb-tasje kan op www.oostachterhoek.nl/afhaalbieb.

Het is voor afhalers ook mogelijk om op die vrijdagochtend boeken in te leveren in een speciaal daarvoor klaargezette bak.

Bibliotheek aan Huis
Voor iedereen die helemaal niet in staat is om naar de Bibliotheek te komen en ook niemand in de omgeving heeft die het AfhaalBieb-tasje kan halen, is de Bibliotheek aan Huis een alternatief. Een vrijwilliger bezorgt dan de boeken contactloos thuis. Aanmelden voor deze dienstverlening kan via ons Servicebureau: 088-0062929. 

Ik ben lid van de Bibliotheek aan Huis. Krijg ik nog wel boeken?

Ja, het is weer mogelijk om boeken contactloos geleverd te krijgen. Mocht u boeken wensen, neem dan contact op met ons Servicebureau: 088-0062929.

Tot hoe lang is de ThuisBieb-app beschikbaar?

De ThuisBieb-app is niet meer beschikbaar. Vanaf 1 juli komt de VakantieBieb online.

Kinderen en volwassenen die lid van de Bibliotheek zijn kunnen overigens ook gebruikmaken van het aanbod van tienduizenden e-books en duizenden luisterboeken van de online Bibliotheek. Meer informatie hierover is te vinden op www.onlinebibliotheek.nl. Mocht je vragen hebben over de online Bibliotheek, neem dan contact op met ons Servicebureau (088-0062929). We proberen je dan per telefoon te helpen. Dit kan op werkdagen tussen 9.00-13.00 en van 13.30-17.30 uur).
Buiten deze uren is het mogelijk om via de social media uw vragen te stellen.
Facebook: www.facebook.com/BibliotheekOostAchterhoek
Twitter: @bibliotheekOA

Zijn er nog andere handige sites waarmee we ons thuis kunnen vermaken? Voor mijn kinderen of voor mezelf?

Zeker! Dit is het aanbod voor kinderen.
Voor volwassenen zou je hier kunnen kijken.

Suzette van het BIEBlab heeft ook prachtige tips. BoekStartCoach Elske geeft boekentips voor hele jonge kinderen, met een knutseltip!

Ik kan geen taalles volgen. Kan ik thuis oefenen?

Jazeker, kijk maar eens op deze pagina. Succes met oefenen!

Mijn vraag staat er niet bij, wat nu?

Ons Servicebureau is op werkdagen bereikbaar tussen 9.00-13.00 en van 13.30-17.30 uur: 088-0062929). Onze collega's helpen je graag!