Achter de dijken (5/8): Handelaren met een geweten (herhaling)

7 oktober 2017, van 13:50 tot 14:35 | NPO 2, - TV

Achtdelige serie waarin Leo Blokhuis op zoek gaat naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. Hoe calvinistisch zijn wij Nederlanders eigenlijk? En waar komt dat vandaan? Blokhuis maakt een reis door het verleden en gaat op zoek naar het DNA van ons land.

Aflevering 5: Handelaren met een geweten. Arbeidsethos en calvinisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een calvinist werkt hard, steekt zich liever niet in de schulden en is zuinig. Zo zien Nederlanders zichzelf ook graag: de koopman en de dominee, handelaren met een goed geweten. Is dit beeld niet te rooskleurig?

In Middelburg viert Leo Blokhuis de afschaffing van de slavernij. In de stad die rijk is geworden dankzij roven en verkopen van slaven vraagt hij zich af hoe geloof en slavenhandel naast elkaar konden bestaan. Daarnaast duikt Blokhuis in de lutherse diaconie, de eeuwenoude armenzorg die zich anno 2017 ontpopt tot vastgoedontwikkelaar. Met huuropbrengsten van monumenten wordt ouderenhuisvesting gefinancierd.

En werken of sporten op zondag. Is dat nog steeds een probleem in calvinistisch Nederland? Met wielrenner Johnny Hoogerland praat Leo over de zondagsrust. Koersen en prijzen winnen op zondag ligt in het gereformeerde gezin gevoelig.