Online BIEBlab

Omdat de BIEBlabs in onze Bibliotheken momenteel helaas niet door kunnen gaan, boden we jullie online BIEBlabs. Suzette verrastte je elke woensdag en vrijdag met een nieuw filmpje en activiteit. Deze activiteiten blijven beschikbaar op deze pagina. Heel veel plezier!

Bij het BIEBlab geven we workshops op het gebied van Creatieve Technologie. Het is voor kinderen van groep 5 t/m 8. Maar daar hoef je je nu lekker niet aan te houden :-)

Online BIEBlab terug in de zomer!

Suzette heeft een nieuwtje! Het online BIEBlab wordt een onderdeel van de speciale zomeractiviteiten! Hoera! De komende weken gaat ze hard aan de slag om hiervoor weer hele creatieve dingen te bedenken. Gelukkig kun je haar eerder geposte ideeën op deze site nog bekijken, dus je hoeft je niet te vervelen.

Vrijdag 22 mei 2020

Spirograaf

Een spirograaf is een instrument waarmee je geometrische patronen kunt tekenen. In deze video laat ik je zien hoe de er zelf één maakt met golfkarton.

Maak de mooiste patronen door te variëren met kleuren, en door gaatjes op verschillende afstanden te maken.  

Veel plezier met knutselen en tekenen!
Suzette


Woensdag 20 mei 2020

Kloon jezelf

Ik kloon mezelf om eindelijk in een band te kunnen spelen. Ik laat je zien hoe je losse foto’s op elkaar plakt, zodat het net lijkt alsof je zelf meerdere keren op één foto staat. Ik doe dat met het gratis programma PIXLR, waar je met lagen kunt werken en zo verschillende foto’s kunt combineren.
Ik heb als thema een band gekozen, maar je kunt natuurlijk ook iets heel anders verzinnen. Bijvoorbeeld met jezelf een bordspel spelen, of samen met jezelf op de bank zitten. Of je kunt je hond klonen, zodat je er ineens vier hebt :-). Ik ben benieuwd wat jij gaat maken!

Heel veel succes!
Suzette


Vrijdag 15 mei 2020

Computerkunst

Ik laat je zien hoe samen met de computer kunst maakt. In het programma ‘Processing’ beschrijf je verschillende acties, vormen en kleuren. Je moet heel precies werken, alle haakjes moeten op de juiste plek staan. Maar je zult verrast zijn door het effect van je code! Doe met me mee om de basisprincipes te leren, en maak daarna je eigen kunstwerken als een echte computerkunstenaar.

Heel veel succes!
Suzette


Woensdag 13 mei 2020

Sierpinski popup

In deze video vertel ik je wat een fractal is en ik laat je zien hoe je een popup-kaart maakt, gebaseerd op de Sierpinski-driehoek. Met een paar knipjes en vouwtjes krijg je een geweldig 3-D effect. En je kunt de kaart natuurlijk ook naar iemand opsturen!

Veel succes!
Suzette


Vrijdag 8 mei 2020

Bewegende kaart

Ik laat je zien hoe je in Scratch (gratis programma) een bewegende kaart maakt. Ik gebruik code-blokken en laat plaatjes bewegen en praten, en maakte zo een animatie-kaart voor moederdag. Doe je ook mee?

Veel plezier en maak er een mooie moederdag van!
Suzette


Woensdag 6 mei 2020

Stencil-slinger

In deze video maak ik een slinger met de stencil-techniek. Ik snij twee mallen uit en druk met verschillende kleuren verf de afbeeldingen over elkaar heen. Zo maak ik een mooie moederdag-slinger. Ik ben benieuwd welke slinger jij gaat maken!

Veel plezier en alvast een fijne moederdag!
Suzette


Vrijdag 24 april 2020

3D kroon

Het is bijna Koningsdag en afgelopen woensdag maakten we een kroon met modulaire origami. Nu pakken we het wat technischer aan. Je ontwerpt een 3D kroon in het gratis programma Tinkercad. Hiermee kun je ontwerpen maken die je – bijvoorbeeld in ons BIEBlab – met de 3D-printer kunt uitprinten. Maar ook als je niet kunt printen, is het ook erg leuk om je ontwerp van alle kanten te kunnen bekijken! Je kunt eigen ontwerpen maken, of andermans gedeelde ontwerpen aanpassen.

Tinker ze!
Suzette


Woensdag 22 april 2020

Origami kroon

Het is bijna Koningsdag en we maken een kroon met modulaire origami. Vouw de basisvorm en schuif de vormen in elkaar tot een mooie kroon. Maak ‘m met gekleurd papier, of verf de kroon in jouw favoriete kleuren!

Veel knutselplezier!
Suzette


Vrijdag 17 april 2020

Morse code

Wil je ook gecodeerde berichten kunnen versturen? Leer morse code zodat je met piepjes of lichtflitsen een bericht kunt versturen én kunt ontcijferen. Piep piep piep pieeeeeeep pieeeeeeep pieeeeeeep piep piep!

Veel plezier!
Suzette


Woensdag 15 april 2020

Goochelboekje

Maak zelf ook deze goocheltruc en oefen je goochelskills met dit leuke verdwijnboekje. Hou je publiek voor de gek en laat een muntje verdwijnen én ook weer terugkomen.

Veel pret gewenst!
Suzette


Vrijdag 10 april 2020

Optische illusie

Omdat het bijna Pasen is, maak ik een 3D tekening van een zwevend ei. Teken zelf ook deze optische illusie en hou je hersenen (of iemand anders) voor de gek!

Veel plezier!
Suzette


Woensdag 8 april 2020

De cryptex

Maak zelf deze gave cryptex en stop er een een geheime boodschap in, of je spaargeld… Bij het invoeren van de juiste code gaat de cryptex open. Net als een echte kluis!

Knutselniveau: master :-)

Heel veel knutselplezier gewenst!
Suzette


Vrijdag 3 april 2020

De speurtocht app

We maken een speurtocht door ons huis met behulp van de POP-app. Ik vertel je waar je op moet letten bij het ontwerpen en maken van een eigen app en laat zien wat wij hebben gemaakt. Doe je weer mee?

Heel veel plezier en een fijn weekend gewenst!
Suzette


Woensdag 1 april 2020

Het robot flipboekje

In dit filmpje combineer ik twee van mijn favoriete dingen: boeken en robots. Ik maak namelijk een robot flipboekje. Dat is een mini-animatie in een zelfgemaakt boekje. Doe je ook mee?

Veel plezier!
Suzette


Vrijdag 27 maart 2020

Het voorleesvervolgverhaal

Omdat je nu even niet bij je familie en vrienden op bezoek kunt gaan, hebben wij een leuke tip voor je: maak een voorleesvervolgverhaal. Verras iemand elke dag met een stukje van je zelfgeschreven verhaal. In de video zie je hoe je dat kunt doen.

Veel maak-, kijk-, en luisterplezier!
Suzette


Woensdag 25 maart 2020

De oneindige kubus

Vandaag, woensdag 25 maart, kun je samen met Suzette een oneindige kubus maken. Heel veel knutsel én speelplezier gewenst!